Шолц предупреди в ООН срещу измамен мир в Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц подкрепи международните усилия за постигане на мир в Украйна в речта си в ООН, предаде ДПА.

„Същевременно трябва да се пазим от фалшиви решения, които представляват мир само на книга“, предупреди вчера Шолц по време на общия дебат на Общото събрание на ООН.

"Защото мир без свобода се нарича потисничество. Мир без справедливост се нарича диктатура. Москва най-накрая трябва да го разбере", каза Шолц.

Шолц отново призова руския президент Владимир Путин да прекрати войната.

В речта федералният канцлер призова и за реформа на Съвета за сигурност на ООН, който е блокиран от дълго време, за да бъдат представени в по-голяма степен Африка, Азия и Латинска Америка.

От пълномащабното руско нахлуване в Украйна изминаха 19 месеца, без да й се вижда краят. Въпреки това се полагат мирни усилия, особено от страни, които се смятат за неутрални и които не са наложили санкции на Русия. Сред тях са Бразилия, Индия и Саудитска Арабия, отбелязва ДПА.

През август представители на повече от 40 държави се срещнаха в саудитския пристанищен град Джеда, за да обсъдят начини за постигане на мир – сред тях бяха Съединените щати, държави от ЕС и за първи път най-важният съюзник на Русия – Китай.

Шолц каза за тези усилия: „Точно защото тази война има непоносими последици по целия свят, добре е и редно светът да участва в търсенето на мир.“

Канцлерът обаче от самото начало предупреди за диктаторски мир пряко волята на Украйна. Украйна настоява за пълното изтегляне на руските войски от нейната територия, включително от украинския полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г.

"Нека не забравяме: Русия е отговорна за тази война. И президентът на Русия е този, който може да я прекрати по всяко време с една-единствена заповед", подчерта Шолц.

„Но за да направи това, той трябва да разбере, че ние – държавите от Обединените нации – сме сериозни относно нашите принципи. В многополюсния свят на 21 век, каза Шолц, вече няма място за ревизионизъм и империализъм.

Шолц отново се застъпи за реформа на Съвета за сигурност на ООН. ООН не отразява в достатъчна степен реалността на един многополюсен свят, каза той. „Никъде другаде това не толкова очевидно, колкото в състава на Съвета за сигурност“.

Ясно е, че Африка, Азия и Латинска Америка заслужават повече тежест в този орган. „При тази предпоставка можем да договорим текст с различни варианти. Никоя страна не трябва да блокира резултатите от преговорите с прекомерни изисквания. И ние няма да направим това", подчерта канцлерът.

Съветът за сигурност е най-важният орган на ООН и отговаря за разрешаването на конфликти и поддържането на мира. Състои се от 15 от общо193 държави-членки на ООН. Пет ядрени сили са постоянни членове и имат право на вето върху всички решения: САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция. Някои от останалите 188 държави членки се редуват на останалите 10 места на всеки две години.

Германия кандидатства за място на всеки осем години, следващия път за периода 2027-28 г. Германското правителство има претенции ФРГ да бъде разглеждана като най-голямата икономическа сила в Европа, когато броят на постоянните членове се разшири.

В продължение на години органът се смяташе за до голяма степен неспособен да действа поради взаимни блокади от страна на САЩ, Китай и Русия по основни въпроси. Основна реформа на Съвета за сигурност се обсъжда от десетилетия без никакъв напредък.

Шолц изрази задоволство, че все повече и повече партньори – включително три от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, са заявили, че искат да постигнат напредък по въпроса за реформите. Канцлерът очевидно има предвид САЩ, Великобритания и Франция, посочва ДПА.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини