Бойко Рашков оглави комисията за контрол над службите

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков оглави парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, след като в сряда Атанас Атанасов подаде оставка от поста.

Решението за определянето на новия председател е на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), съобщи председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Като мотив за оттеглянето на Атанасов ПП-ДБ посочи, че ГЕРБ и лидерът ѝ Бойко Борисов са поели ангажимент за реформа на службите, който е бил оттеглен.

В сряда Атанасов каза пред "Дневник", че оставката му е отговорът му към Борисов, който отказа да подкрепи предложения от Атанасов законопроект.

Той предвиждаше службата "Военно разузнаване" и държавната агенция "Разузнаване" (ДАР) да се слеят, шефовете им да бъдат предлагани както и досега от Министерския съвет, но валидирането им да бъде прехвърлено към Народното събрание. Сега то се прави с указ от президента.

При внасянето на законопроекта Атанасов каза, че той вече е подкрепен от ГЕРБ и ДПС. Депутатът от ДПС Делян Пеевски потвърди. Борисов обаче каза, че предложението вероятно няма да получи подкрепата на ГЕРБ.

Още през август ПП-ДБ заговори за реформа на службите, с които да се намали влиянието на държавния глава в сферата на сигурността, която по Конституция се ръководи от Министерския съвет.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини