Конфуз в Канада заради украински ветеран, сражавал се с нацистите по време на Втората световна война

Правителството на Канада изпадна в неудобно положение заради похвалите, отправени към украинец, който се е сражавал с нацистите по време на Втората световна война, предадоха световните агенции.

Асоциация на еврейската общност в Канада поиска извинения от Отава заради инцидента, разиграл се в петък по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в канадския парламент.

В петък по повод визитата на украинския лидер председателят на Камарата на общините на парламента Антъни Рота приветства поканения в пленарната зала 98-годишен украински имигрант Ярослав Хунка. "Той е украински герой и ние му благодарим за неговите заслуги", заяви председателят на парламента. Тези думи породиха аплодисменти от страна на депутатите. А приветствието бе отправено след речта на Зеленски.

Но после организацията "Приятели на Центъра "Симон Визентал" заяви, че е била дълбоко смутена и объркана, когато канадският парламент е приветствал украински ветеран, служил в нацистка военна част по време на Втората световна война. Хунка е служил в 14-а гренадирска дивизия на паравоенната нацистка организация СС, чиито престъпления срещу човечеството по време на Холокоста са добре документирани.

Председателят на Камарата на общините се извини за допустнатия гаф. Канцеларията на премиера Джъстин Трюдо отрече да е замесена в случая и изтъкна независимостта си спрямо председателя на парламента. Украинската делегация, съпровождаща Зеленски, също не е била информирана за присъствието на този човек в пленарната зала, поясни канцеларията на Трюдо.

Но лидерът на опозицията Пиер Полиевр заяви, че протоколната служба на Трюдо е натоварена да одобрява всички поканени и програмата на държавните визити от този тип.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини