BBC: Банско е най-новият и бързо разрастващ се хъб за дигитални номади

Защо все повече дигитални номади се насочват към малък планински курорт в България? Този въпрос поставя британската телевизия BBC в секцията на сайта си за пътуване.

Разположен живописно в подножието на Пирин, през последните години Банско тихо се превърна в един от най-новите центрове за дистанционна работа в света, пише журналистът Аластър Гил, чийто материал цели да изясни с какво градът привлича все повече туристи.

Последните статистики, цитирани от британската медия, показват, че всеки месец курортът приютява повече от 300 души, които работят дистанционно, т.нар. дигитални номади, като през ски сезона те са значително повече. За сравнение, обикновено предпочитаните дестинации са крайбрежните градове (Лисабон, Барселона), островите и плажните дестинации (Мадейра, Канарските острови, Бали).

Банско, с население от 10 000 души, се оказва изключението. Според онлайн ресурса Nomad List, цитиран от Би Би Си, градът е "най-последователно разрастващият се център за работа от разстояние" в света през последните пет години. От 2018 г. насам той е нараснал с 231%, повече от Варшава, Мадрид и Талин.

Катализаторът на това е Банско номад фест (Bansko Nomad Fest), който от малко събиране с годините се превърна в най-големия ежегоден празник на дигиталния номадски живот в световен мащаб, посочва журналистът на BBC. Фестивалът, който продължава един месец, предлага предавани на живо дискусии, групови вечери и дейности като партита с лагерен огън и рафтинг.

В центъра на дигиталното развитието на града е германският предприемач Матиас Цайтлер, който пристига в Банско през 2016 г., докато проучва местата, където да създаде споделено т.нар. коуъркинг пространство.

Цайтлер е привлечен от природната красота на района и практическите му предимства - бърз Wi-Fi, достъпни разходи за живот и ниски данъци, пише британската медия.

През същата година предприемачът открива първото пространство за съвместна работа в града, Coworking Bansko, което се разраства бързо, а през 2020 г. и Bansko Nomad Fest. През 2023 г. всичките налични 729 билета за събитието са разпродадени.

Сега той преследва друга своя мечта, а именно да превърне огромен хотел, изоставен от комунистическата епоха, в най-доброто комунално жилищно пространство за дигитални номади. То ще разполага с 200 апартамента, лоби на няколко нива, плувен басейн с панорамна гледка.

Връзки с местната общност

Някои дигитални номади решават да останат за дългосрочно в Банско и "изграждат връзки с местната общност". Холандско-колумбийският предприемач Хосе Фиало управлява BanskoLab - кафене и културен център, където децата могат да посещават езикови курсове и образователни семинари.

Не липсват обаче и българи, които виждат потенциала в града и решават да го развиват. Димитър Дурчов и Димитър Вичев са ИТ специалисти, дълги години работят в чужбина, но решават да се върнат в България, за да стартират Nestwork Cowerking - "приветливо място, където се чувстваш като у дома си, но не прекалено, така че да не се разсейваш от работата".

Според тях Банско привлича не само чуждестранни дигитални номади, но и българи, които искат да се откъснат от натовареното ежедневие в София, или дори такива, които са работили в чужбина, но решават да се върнат обратно у нас.

BBC откроява няколко фактора, които превръщат Банско в толкова привлекателна дестинация - ниските данъци, спокойният начин на живот, евтините цени на имотите в сравнение със западните стандарти.

Макар че цените се покачват, те остават достъпни, пише медията. Апартамент с една спалня струва 40 000 - 70 000 евро, посочва изданието с уточнението, че всеки чужденец може да си купи апартамент в България, но само тези, които имат право на пребиваване, могат да придобият земя. Месечният наем също е сравнително евтин за стандартите на чужденците - апартаментите с една спалня струват 300 - 500 евро.

Въпреки това според Ели Цонева, местен агент на недвижими имоти, цитиран от BBC, на номадите се падат около 5% от продажбите в Банско, като на пазара преобладават други чуждестранни инвеститори. А тридесет процента от купувачите на агенцията, в която работи, са българи.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини