Войната на Израел с "Хамас" удави X в дезинформация

Всички големи световни събития в наши дни са съпътствани от координирано разпространение на дезинформация, чрез която се "програмират" представите на хората за причините, измеренията и последиците от случващото се, но мащабът и скоростта, с която дезинформацията, свързана с войната на Израел срещу "Хамас", са безпрецедентни - особено в X (екс "Туитър").

Още в първите минути след неочакваното нападение на терористичната групировка над Израел журналисти, изследователи, експерти по OSINT (Open Source Intelligence) разузнаване и разследваща журналистика и проверители на факти се втурнаха да анализират потопа от необработени видеозаписи и изображения, споделени от намиращи се в засегнатите от конфликта територии.

В същото време търсещите извънредни новини за развитието на конфликта в социално-медийната платформа на Илон Мъск са изложени на подвеждаща информация от всякакво естество. Това включва стари видеоклипове, фалшиви снимки и кадри от видеоигри в рекордни количества, пише Дейвид Гилбърт в репортаж за дезинформацията, свързана със случващото се от нападението на "Хамас" на 7 октомври насам. Гилбърт отразява темите за дезинформацията и онлайн екстремизма в Wired.

"По ред причини никога досега не съм срещал такива трудности при отразяването на кризи тук", публикува в X Джъстин Педън, OSINT изследовател от Алабама и редактор в регионалната телевизия CBS 42, известен онлайн като Intel Crab. "Благонадеждните източници вече са снимки. Новинарските издания, намиращи се на мястото на конфликта, са изправени пред трудности в усилията си да достигнат до публиката без да имат скъпата синя отметка, въведена от Мъск. Ксенофобските палячовци се ползват с подкрепата на изпълнителния директор на платформата. Краят на времето настъпва, хора."

Синята отметка, за която Педън говори, е отличителният знак (значка), с който са маркирани профилите на абонирани потребители на X. За да се сдобият с него, те плащат по $8 месечно, а след като станат абонати, съдържанието им по подразбиране започва да приоритизира от алгоритъма на платформата - съответно шансовете да бъде показано в горната част на емисиите на търсещите информация за конфликта и на новини изобщо са по-големи в сравнение с тези, които не плащат и нямат такава отметка.

Вместо да им бъде показвана достоверна и проверена информация, потребителите на X са изложени на сцени от видеоигри, представени като кадри от нападение на "Хамас", и изображения на празненства с фойерверки в Алжир, представени като израелски удари срещу "Хамас".

Сред фалшифицираните визуални "свидетелства" за случващото се в Близкия изток през изминалия уикенд бяха фалшиви снимки на футболната суперзвезда Роналдо, държащ палестинското знаме, и видео от сирийската гражданска война, заснето преди повече от три години, преправено така, че да изглежда, сякаш е заснето този уикенд.

Експертите смятат, че разпространението на дезинформация в X около конфликта Израел-Хамас този уикенд до голяма степен се дължи на промените, които Мъск направи в платформата през последната година, включително решението му да уволни повечето от хората, отговорни за справянето с дезинформацията. Журналистите на Wired са направили опит да се свържат за коментар с представител на X, но са получили единствено автоматичен отговор.

През 2021 г. Педън отново отразява ескалацията в Газа, като тогава източниците, които вижда във фийда си в "Туитър", са от хора на място или надеждни информационни агенции. По думите му през изминалия първи уикенд на настоящия конфликт, който Израел квалифицира официално като война, намирането на проверено съдържание или първични източници в X на практика е било невъзможно.

"Става невероятно трудно да се намерят хора, които действително живеят в Палестина или в Южен Израел", казва Педън пред Wired. "Беше невероятно трудно да се намери информация от първа ръка и да се споделят техни видеоклипове и снимки. Имате перфектната буря, при която свидетелствата, идващи от първични източници, намиращи се на терен, не се разпространяват, и особено тези, които не са англоезични английски, какъвто е случаят с голяма част от потребителите в тази област."

Педън споделя, че той и колегите му, занимаващи се с OSINT разследвания, е трябвало да прекарват времето си в развенчаване на старо съдържание, вместо да проверяват и споделят реални кадри от конфликта. Много от тези видеоклипове и изображения са натрупали стотици хиляди гледания и реакции, което само увеличава виралността им (мащаба на разпространението и показването им на първи позиции в предложенията за свързано и популярно съдържание, бел. р). Докато някои в последствие бяха допълнени с коментар (Community Note) от проверителите на факти в X, които преглеждат съдържание доброволно, много други останаха непокътнати.

Видеоклиповете и изображенията на въздушни удари, които циркулират в платформата, генерират голям трафик - те са драматични и ужасяващи и оказват много силно въздействие върху хората, което още повече "помпа" взаимодействие в тях, обяснява Педън. Такъв тип съдържание се представя много добре, което се използва умело от онези, които искат да наложат определена версия (наратив, разказ) за събитията, като споделят видеозаписи от преди години. И тази схема работи, именно защото хората търсят и предпочитат да преглеждат такова съдържание.

Подобно на действията му в отговор на повечето скорошни инциденти, изпълнителният директор на платформата Илон Мъск успя допълнително да влоши ситуацията.

"За проследяване на войната в реално време @WarMonitors & @sentdefender са добри", написа Мъск в профила си, следван от 150 млн. души. И двата профила, посочени от Мъск, са добре известни разпространители на дезинформация. Те бяха сред глашатаите на твърдението, че близо до Белия дом е имало експлозия - история от месец май т.г., която накара американският фондов пазар да се срине за кратко, преди да бъде развенчана. Мъск изтри препоръката си скоро след като я публикува, но не и преди да бъде прегледана над 11 милиона пъти. И по-късно същия ден написа: "Както винаги, моля, опитайте се да останете възможно най-близо до истината, дори за неща, които не харесвате."

Същевременно трябва да се има предвид, че X не е нито първата, нито единствената платформа, в който се появява и чрез която се разпространява дезинформация за конфликта в Близкия изток, а и по други теми. Подобно на активността онлайн след руското нападение в Украйна през февруари 2022 г., голяма част от първичните кадри от конфликта Израел-Хамас, разпространени в първите дни след удара на "Хамас", бяха публикувани най-напред в платформата за криптирани съобщения "Телеграм". Оттам те се прехвърлят и споделят в други платформи, без преди това да са били проверени и нерядко извадени от оригиналния си контекст, за да се впишат в разказа, който публикуващия ги се стреми да наложи.

Ситуацията в X в светлината на войната в Израел е толкова проблематична, че дори опитни OSINT изследователи могат да станат жертва на фалшиви профили и неверни твърдения. Пример за такъв инцидент бе споделеното от OSINT специалист невярно твърдение за хоспитализацията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, разпространено от фалшифициран профил на Jerusalem Post.

„Каквато и да е истината, достигането до която винаги е било трудно, когато говорим за "Туитър", сега тя е напълно недостъпна“ - Емерсън Брукинг, изследовател-криминалист в Атлантическия съвет

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини