Проверка на факти: Носят ли египтяни храна и вода в Газа и истински ли са кадрите със свален израелски хеликоптер?

Новият епизод от конфликта в Близкия изток се пренесе от фронта на цифровото бойно поле. Вълна от фалшиви новини и дезинформационни материали заля социалните мрежи. Палитрата е богата - от безмилостни удари с унищожителни оръжия до милосърдни жестове.

Взривяване на хеликоптер в Ивицата Газа и хора, преминаващи пеша границата с Египет, за да занесат вода и храна на хората в Газа. Това са само малка част от фалшивите сюжети, които живеят съвсем истински живот в социалните мрежи. Отличават се най-вече със своята емоционалност, пише БНТ.

Носят ли египтяни храна и вода на хората в Газа?

"Египтяни навлизат в ивицата Газа, за да занесат вода и храна на палестинците там" - видео с този текст се споделя с огромна скорост в социалните мрежи у нас и в различни точки по света. Показва много хора, които носят бели раници.

Бърза проверка обаче показва, че същото видео се е появило още през август в ТикТок, когато все още не е написан първият ред от новата глава на конфликта Израел - Хамас.

Нещо повече - доставянето на хуманитарна помощ, дори само храна и вода, на този етап не е възможно в Ивицата Газа през Египет.

"Няма как да минават, защото Израел затвори тая граница. Този пункт граничен е затворен. Дори египетското правителство опитваше да убеди израелците да го пускат само за хуманитарната помощ, само, за да излизат различни палестинци, които са болни, спешно трябва да влизат в болницата. Не допуснаха. Даже той беше атакуван от израелската военна авиация. Това са фалшиви неща, кадри от различни репортажи, монтирани по този начин, за да заблуждават общественото мнение", каза журналистът Мохамед Халаф.

В същия профил намираме още подобни видеа, качени преди първия удар, с хаштаг Западен Египет, далеч от границата с Газа. Клипове с хора с подобни раници са публикувани и в Youtube. Според добавените хаштагове, хората не пренасят вода и храна, а са контрабандисти. И не преминават границата с Газа, а се движат в посока Либия.

"Работи се изключително на емоционално ниво. Повечето хора четат новини, пътувайки за някъде, за работа, те гледат в телефоните си информация, която е лесно смилаема, лесна за обработка и, както казах, работи се изключително на емоционално ниво и на възможността човек да се обвърже с общност, която чувства за по-близка. Така дезинформацията достига до много широка маса и всъщност тази, с това видео, тъй като чисто човешки много хора биха искали да видят, че има помощ за страдащи, дори да не говорим за пристрастия от политическа или религиозна гледна точка, много лесно се разпространява такава информация, както за Египет", обясни Руслан Трад - изследовател от Атлантически съвет.

Свалят ли реален хеликоптер бойците от Хамас?

Бойци на Хамас свалят израелски боен хеликоптер в Ивицата Газа. Това е посланието, което се разпространява с видео, споделяно в много страни и на множество езици в социалните мрежи.

Картината отново е внушителна и изглежда реалистична, но само на пръв поглед. При по-внимателно вглеждане в кадрите ясно се вижда, че са анимирани. Оказва се, че те са извадени от компютърната игра Arma III. Такова видео e качено в Youtube още през февруари.

"Тези кадри от играта са изключително ясни, вижда се стрелба с базука, сваляне на хеликоптер - кадри, които привличат вниманието и много често човек не се замисля дали това са истински кадри, въпреки че когато се вгледаш по-внимателно, си личи, че не са реални кадри, личи, че това е част от видео игра. Вижда се обработката и пак трябва да кажа, че когато се разпространяват тези кадри, в случая фалшиви новини и дезинформация, участва и софтуер, участват ботове, които разпространяват автоматично това съдържание, така че ние всъщност много трудно можем да спрем дезинформацията да се разпространява без да има добра реакция в социалните мрежи, което пак повдига въпроса през последните години отново за модерацията в социалните мрежи как могат да се спрат такива трендове", посочи Руслан Трад.

"Опасността идва в социалната мрежа ТикТок, защото аудиторията там са тийнейджъри, деца и там ги атакуват с много фалшива информация и от страната на израелците, и от страната на палестинците и общо от арабските страни. Иранците влизат в тази електронна война, защото и те пускат много информация, много фалшиви видеа. Трябва да има по-строг контрол", каза Мохамед Халаф.

Според експертите полза от дезинформацията имат и двете страни. Цифровата атака на Хамас обаче се отличава с по-голяма организираност, а за да стигнат посланията, където трябва, се хакват профили, сайтове и дори билборди. В социалните мрежи често използват фалшиви профили, които автоматично генерират фалшиво съдържание.

"Ползи от дезинформацията имат враждуващите страни, защото посланието е много често не е за вътрешна публика, а за събиране на симпатии отвъд границата на конфликта и в случая с Хамас и с Израел много от посланията, които се разпространяват не са на арабски или на иврит, а на множество езици, включително и на европейски езици. Има също така голям набор от фалшиви профили, особено в Туитър, които автоматично генерират съдържание, което се апликира постоянно по хиляди пъти, за да достига до възможно по-голяма публика. Това се прилага и от двете страни. В случая Хамас използва също изключително добре социалните мрежи, най-често Телеграм, където има все повече български потребители. Аз видях редица съобщения от български потребители, които подкрепят Хамас и разпространяват или противоречива информация, или чиста дезинформация", коментира Руслан Трад. 

"Няма невинни. Всички в момента използват такава пропаганда, фалшиви новини, тролове, мрежите са пълни с това. Всеки ден има и нови и нови. Русия е най-активната в тази и Китай да не забравяме", каза Мохамед Халаф.

Заключения:

Твърденията, че египтяни пренасят вода и храна на хората в Газа, са манипулативни, защото видеото е от преди началото на конфликта и в него се съобщава, че е заснето в Западен Египет.

Видеото със свален хеликоптер не показва свалянето на израелска машина. То не е реално, а е част от видеоигра.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини