Дезинформация. Какво (и с какви думи) каза Бретон на Мъск

Eврокомисарят за вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон започна в четвъртък разследване на социално-медийната платформа X - точно една година след придобиването ѝ от Елон Мъск, който до юни т.ч. бе и неин изпълнителен директор. Това е първото такова разследване в изпълнение на новите правила на ЕС за цифровите услуги, а конкретната причина за него е главоломното разпространение на дезинформация в платформата след нападението на "Хамас" срещу Израел.

Както в X, така и в TikTok и Meta се наблюдава рязко увеличение на невярно и умишлено заблуждаващо съдържание за конфликта между Израел и Хамас, но дезинформацията изглежда е най-разпространена в X, алармират изследователи на социалните медии, цитирани от Ройтерс.

На 10 октомври Бретон разгласи чрез профила си в X, който има 130 000 последователи (над 1000 пъти по-малко от тези на Мъск) текста на писмото, изпратено от него до собственика на платформата. С него еврокомисарият по вътрешния пазар определи срок от 24 часа, в които Мъск трябваше да отговори с доклад, доказващ ефективността на системите на X да извършват контрол върху съдържанието. Срокът изтече на 11 октомври, без Мъск да е изпълнил изискването на Бретон от името на ЕК.

На 12 октомври Бретон изпрати писмо и до главния изпълнителен директор на TikTok Шоу - Зи Чу. В него той поставя същия 24-часов ултиматум за увеличаване на усилията за премахване на незаконното и вредно съдържание от приложението за кратки видеоклипове. Бретон публикува писмото в платформата за социални медии Bluesky.

В писмото до TikTok Бретон информира, че има индикации, че след атаките на "Хамас" платформата се използва за разпространение на незаконно съдържание и дезинформация в ЕС. TikTok е собственост на китайския конгломерат ByteDance.

"Като се има предвид, че вашата платформа се използва широко от деца и тийнейджъри, вие имате особено задължение да ги защитите от съдържание с насилие, изобразяващо вземане на заложници, и други смущаващи видеоклипове, за които се съобщава, че се разпространяват широко във вашата платформа без подходящи предпазни мерки", припомня 68-годишния французин. Преди да стане еврокомисар, той ръководеше Groupe Bull и France Télécom.

С тези си действия Бретон увеличава натиска върху TikTok и Meta да премахнат незаконното и вредно съдържание от своите платформи, за да спазят Законодателния акт за цифровите услуги (ЗАЦУ).

ЗAЦУ, който влезе в сила през ноември миналата година, принуждава много големите онлайн платформи и търсачки да правят повече за справяне с незаконното съдържание и рисковете за обществената сигурност, както и да защитават услугите си от манипулативни техники.

"Новите правила ни въвеждат в нова ера, в която големите онлайн платформи вече няма да се смятат за твърде големи и съответно за недосегаеми." - Тиери Бретон, еврокомисар за вътрешния пазар

Наследилата Мъск на поста главен изпълнителен директор на X Линда Якарино заяви по-рано в четвъртък, че платформата е премахнала стотици акаунти, свързани с "Хамас". По думите ѝ в отговор на писмо от Бретон са предприети действия за премахване или обозначаване (етикетиране) на десетки хиляди единици съдържание, публикувано след атаката от 7 октомври.

"Изпратихме на @X официално искане за информация, което е първата стъпка в нашето разследване, за да определим дали има нарушение на ЗАЦУ", заяви Бретон в публикация в X. Компанията разполага с време до 18 октомври, за да предостави на Бретон подробности за начина, по който е активиран и функционира нейният протокол за реакция при кризи, а до 31 октомври - по други въпроси. В случай, че бъдат установени нарушения и неизпълнение на разпоредбите на ЗАЦУ, X рискува да ѝ бъде наложена глоба до 6% от глобалния ѝ оборот.

По-рано т.г. Мъск прекрати свободния достъп на академични изследователи до инструмент за данни, с което направи по-трудно проследяването на ключови думи и хаштагове. Така той ги принуди да пресяват ръчно съдържанието, за да проследят дезинформацията, алармираха изследователите.

Откакто пое "Туитър", Мъск намали броя на служителите петкратно, за да редуцира разходите за заплати. Така от 7500-те хиляди души, много от които работеха по модерирането на съдържанието, идентифицирането и свалянето на координирани пропагандни кампании и подбора на надеждно съдържание, в платформата останаха едва около 1500 души. От X си тръгнаха и двама ръководители на отдела за доверие и безопасност и един ръководител на отдела за безопасност на марката, които работеха за предотвратяване на показването на реклами до вредно съдържание.

Какво (и с какви думи) каза Бретон на Мъск

Нека Ви припомня, че ЗАЦУ установява много ясни задължения относно модерацията на съдържание. Първо, от Вас се изисква да бъдете много прозрачни и ясни за това какво е позволено съгласно правилата за ползване на услугата Ви и усърдно и системно да прилагате политиките си. Това е особено съществено, когато говорим за терористично съдържание и съдържание, свързано с насилие, каквото, изглежда, циркулира във Вашата платформа. Последните промени в политиките в обществен интерес, които направихте от днес за утре, оставиха много европейски потребители несигурни.

Второ, когато получите уведомления за незаконно съдържание съгласно правото на ЕС, Вие сте длъжни да предприемете необходимите действия навременно, прилежно и обективно и да премахнете това съдържание, когато има такова нареждане. Ние разполагаме с доклади, идващи от квалифицирани източници, че услугата, която предоставяте, позволява циркулирането на потенциално незаконно съдържание, въпреки че е било докладвано от съответните власти. - каза Бретон в писмото до Мъск.

Той го публикува на 10.10.2023 г. в неговата собствена платформа - X, с кратък статус, съдържащ връзка към профила му @elonmusk и хаштаг #DSA (от Digital Services Act - Законодателен акт за цифровите услуги). За сравнение, Илън Мъск има 158 милиона последователи в X, което прави профилът му най-популярният в платформата за кратки съобщения.

Най-важното за Законодателния акт за цифровите услуги накратко

Платформите разполагаха с тримесечен срок, за да съобщят на ЕК броя на активните си крайни ползватели, след което Комисията направи оценка кои от тях следва да бъдат определени като много големи, тъй като достигат до най-малко 45 млн. потребители на територията на ЕС (на англ. VLOPs). Получавайки такъв статут, платформите имаха 4 месеца, за да изпълнят задълженията си съгласно ЗАЦУ, включително да извършат и да представят на Комисията първата годишна оценка на риска.

Общо 19 доставчици на цифрови услуги, в т.ч. 17 платформи и две търсачки - Bing и Google - бяха определени от ЕК за много големи на 25 април 2023 г. и са регулирани по ЗАЦУ от 25 август т.г. В допълнение към правилата, които другите доставчици на цифрови услуги трябва да следват, включените в този списък се задължават да

  • предоставят достъп до данни на "проверени" изследователи и правителства,
  • позволяват на потребителите да се откажат от препоръките за профилиране,
  • се подлагат на редовни одити
  • имат управление на риска и планове за реакция при кризи.

Комисията е основният регулатор за много големите онлайн платформи и търсачки, а другите платформи и търсачки ще бъдат под надзора на държавите членки, в които са установени.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини