Арх. Валентин Маринов: Необходим е модерен, обмислен и креативен подход към устройството и архитектурата на Хасково

Кандидатът за общински съветник от НИЕ ИДВАМЕ в №30 счита, че участието в местната власт е трибуна за идеи, средство за реализацията им и най-вече отговорност.

Г-н Маринов, какви според Вас са предимствата и недостатъците на община Хасково през погледа на архитект с опит?

Нашата община е облагодетелствана с уникално географско местоположение и богато историческо наследство. Градът ни е с интересен релеф и всяка намеса в архитектурната среда е определено вълнуваща задача и професионално предизвикателство. Предимство, което откроява територията ни, е еклектиката на архитектура, култура, бит и природа. Градът ни е богат на паметници на културата. Централната му част е формирана от улички, рамкирани от фасадите на прилежащото им застрояване, които подсказват нуждата от финални щрихи, за да затрептят в съвременен ритъм и заживеят нов живот. Тук в нашата община се срещат различни култури, които битуват ръка за ръка и изграждат самобитна социална и архитектурна реалност. Като основен недостатък обаче бих определил допуснатото архитектурно и градоустройствено "престъпление", а именно застрояването над реката. Това, за съжаление, е даденост с негативното въздействие и последици, с която трябва да се съобразяваме. Също така впечатление правят занемарените и неподдържани фасади, особено в централната част на града. Свидетели сме на хаотичната поява на обекти с временен характер, без унифициран дизайн, които навлизат в обществените пространства и оставят чувство на безпомощност и безхаберие в планирането им. Липсата на одобрен и действащ общ устройствен план, доведе до необмислено и неестествено образуване на устройствени зони, мотивирани само и единствено от частния интерес. Не на последно място, се радваме на зелени площи сравнително закономерно и логично ситуирани по територията ни както в централната част на града, така и по периферията му. На фона на това обаче подхода на местните управници към реализирането и поддръжката им е на принципа „програма минимум“. Като резултат общината ни губи самобитния си облик и емблематични в миналото места се загубват. Необходим е модерен, обмислен и креативен подход към устройството, архитектурата и градския дизайн. Средата ни се нуждае от дух, цвят и живот… във всеки аспект.

Преди около четири години, Вие бяхте сред опозиционерите срещу процедурата за обявяване поръчка за общия устройствен план на Хасково и подложихте под съмнение законността ѝ. Сега всичко наред ли е с обществената поръчка?

Никога не съм бил против процедурата за обявяване на обществена поръчка за изготвяне на Общ устройствен план на община Хасково. Напротив! Настоявал съм за процедирането на плана. Преди 4 години възразих срещу начина, по който бе проведена процедурата по избора на изпълнител, която имаше редица нарушения. Към настоящия момент вече имаме избран такъв и изработен предварителен проект. ОУП е проект от изключителна важност за общината. С него се поставя основа, определят се правила и се задава посока за териториално развитие. Трябва да сме изключително внимателни и да подходим професионално към материята, с грижа за настоящето и визия за бъдещето.

Вие сте сред основателите на „Спаси Хасково“ и втори в листата с кандидати за общински съветници НИЕ ИДВАМЕ. Какво Ви мотивира да се борите за влизане в местното самоуправление?

Смятам, че притежавам опит, визия и конкретни идеи за по-доброто развитие на общината и участието ми в местната власт е логичният път за тяхното реализиране. Аз съм човек с ясна обществена позиция. Професията ми дава възможност пряко да влияя и формирам заобикалящата ни физическа среда. Убеден съм, че работата ми в местното управление ще афектира положително и социално-икономическата такава. Участието в местната власт е трибуна за идеи, средство за реализацията им и най-вече отговорност. Имам конкретни и ясно дефинирани идеи за подобряване средата на живот и условията за работа в общината. Познавам добре проблемите на града. Ангажиран съм с тях отдавна и като млад и активен човек мога да предложа бързи решения на някои от тях, а за други - дългосрочна визия за подхода и начина за решаването им. Ще инициирам обособяването на отдел „Инвестиции и планово развитие“, с цел да се развие и наложи региона като предпочитана бизнес дестинация. Ще се разработи дългосрочна програма за осигуряване на нови работни места и привличане на инвеститори. Ще предложа ефективни решения за оптимизиране на трафика, чрез нови пробиви и реализирането на нови пътни артерии. Лична кауза ми е превръщането на града ни в място с модерен и емблематичен облик, място наситено с живот и динамика, което да пулсира в ритъма на съвремието ни, атрактивно за работа, почивка и култура. Смятам за свой дълг да работя активно за развитието на града и общината, така че и внуците ми да израснат тук.

Как община Хасково би се превърнала в по-добро място за живеене?

Общо утвърдените критерии за оценка качеството на живот в населените места са сигурност, стабилност, качествено здравеопазване, образование, динамична културна среда и развита инфраструктура. Отговорът на въпроса Ви е ясен. Всеки един от тези критерии трябва да се подобри. Жителите на Община Хасково трябва да живеят и работят в сигурна и спокойна социална и битова среда. Да имат устойчивост и предвидимост в професионално отношение, с равен достъп до пазара на труда. Да се разработят програми за поощряване на малкия и среден частен бизнес. Да се търси диференциран, приоритетен подход към местните работодатели и фирми.

Какво според Вас трябва да се случи, за да може младите хора да се върнат в Хасково?

Преди всичко младите хора трябва да имат възможност за професионална реализация и творческо развитие. Присъщи на младостта са ентусиазма да промениш света, креативната енергията, която жадува да се превърне в дела, широчината на погледа и безкрайността на бъдещето. Нашите деца са умни и амбициозни. Длъжни сме да им дадем поле за изява – тук в община Хасково. Много е важно да осигурим реализация за висококвалифицирани кадри във всички сфери на съвременния пазар. Като естествен резултат ще се променят културния и социалния живот, образованието, както и други аспекти от живота ни.

С оглед на името на МИГ „Спаси Хасково“, какво влагате в посланието – от какво ще го спасявате?

От какво ще спасим общината ли? От реалността в последните години. Свидетели сме на бързо и прогресивно обезлюдяване. От проблеми като затруднен трафик, лоша организация на движението, хаотично и спорадично застрояване, липса на инфраструктура и лошо благоустрояване. Ще го спасим от целенасочената политика за натиск върху малкия и среден частен бизнес, фаворизирането на определени фирми, липсата на инвестиции, както и липсата на идеи за бъдещи такива. Работи се на парче, като нецелесъобразно се разходват публични средства. Наблюдаваме лобизъм и на практика приватизиране на общината.

Защо решихте да подкрепите независимия кандидат за кмет Николай Ставрев?

Целта на тези избори е всички демократични и прогресивни хора да се обединим и дадем тласък за развитието на града и общината по нов път. Обществото ни е изморено от „политически удобни„ лица, чиято основна характеристика е политическата им принадлежност към една или друга партийна структура. 8 години бяхме свидетели на управлението именно на такива хора. Бих го определил като управление под диктовка. Ние от „Спаси Хасково“ и партньорите ни в това начинание стоим най-вече зад кауза, олицетворена от един човек, когото смело мога да определя като честен, морален, успял, интелигентен, образован и реализиран - баща, съпруг и професионалист. Застанахме зад кандидат, който успя да обедини много партии и формации именно с това, че е преди всичко добър ръководител, диалогичен партньор, креативен и позитивен човек. Човек, който е готов да сподели опита си, готов да даде обещания, да ги изпълни и поеме отговорността за решенията си. Човек с визия, хъс и енергия. Искам да подчертая, че зад кандидатурата на Николай Ставрев и избора на толкова формации да го подкрепят и да му се доверят не стои лозунга „Важното е да не е!“, а думите „Той е!“. Пожелавам успех на Николай Ставрев и на формациите, които сме застанали зад кандидатурата му. Успехът ще е за всички хората, които живеем, работим и мечтаем тук в община Хасково!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Видеа по темата

Последни новини