ISW: Руската армия е в позиционна безизходица в Авдеевка

Свързан с Кремъл военен блогър обсъди трудностите, които може да са допринесли за "позиционната безизходица" за руските настъпателни операции по посока на Авдеевка от 22 октомври.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Блогърът твърди, че е трудно да се води маневрена война на статична фронтова линия с голям брой личен състав и укрепени райони от двете страни. Военният блогър отбеляза, че украинските безпилотни самолети и други прецизни оръжия са направили бронираните машини все по-уязвими и са затруднили наземните атаки.

Военният блогър отбеляза също така, че руските сили срещат трудности при преодоляването на украинските минни полета край Авдеевка и не са в състояние да унищожат напълно украинската логистика, което позволява на украинското командване бързо да прехвърля личния състав в критичните райони. Руски източници по-рано твърдяха, че украинските отбранителни укрепления представляват значително предизвикателство за руския напредък в района на Авдеевка.

Тези предизвикателства са много сходни с предизвикателствата, пред които са изправени украинските сили в Южна Украйна през първите седмици на продължаващата украинска контраофанзива през юни 2023 г. Все пак предстои да се види дали руските сили разполагат с възможности и гъвкавост да се адаптират по някакъв начин, както украинските сили направиха след първите неуспехи през юни 2023 г.

Руските сили насочват допълнителни сили към фронта в Авдеевка въпреки продължаващите предизвикателства с фронталните механизирани атаки и неуспеха на подновения напор на 19-20 октомври. Няколко руски военни блогъри твърдят, че на 22 октомври не е имало значителни промени по фронта в посока Авдеевка.

Руските сили вероятно отново правят пауза след неуспешния голям напор, при който са претърпели тежки загуби. Известен руски военен блогър твърди, че украинските сили "неочаквано" са контраатакували в посока Писки (на 8 км югозападно от град Донецк) и са изтласкали руските сили от позициите в района. Друг военен блогър заяви, че твърденията за украински настъпления в района на Писки и Опитне (на 4 км южно от Авдеевка) са неверни.

Друг руски източник, за когото се твърди, че служи в направление Авдеевка, заяви, че украинските сили не са провеждали контраатаки в неговия неуточнен сектор на фронта.

Публикуваните на 21 октомври геолокационни кадри показват, че руските сили наскоро са направили незначителни настъпления югоизточно от Первомайске (11 км югозападно от Авдеевка).

Руски военен блогър твърди, че руските сили не са прочистили напълно района на сметището в Авдеевка и че в момента районът е оспорвана "сива зона".

Украински източници заявиха, че руските сили продължават да прехвърлят личен състав в посока Авдеевка, за да подкрепят настъплението въпреки тежките загуби.

Говорителят на украинската Таврийска група сили полковник Олександър Щупун заяви, че руските военни прехвърлят личен състав от руска територия директно в направление Авдийвка, за да заместят загубите на личен състав.

Украинският военен наблюдател Костянтин Машовец заяви, че руското военно командване наскоро е прехвърлило няколко руски полка, съставени от мобилизиран личен състав, в направление Авдеевка, което показва, че Русия вероятно не планира да се откаже от операциите в това направление.

Машовец отбеляза, че руските военни са прехвърлили и елементи от 57-и мотострелкови полк (6-а мотострелкова дивизия, 3-и армейски корпус, Западен военен окръг) в района на Спартак-Яколивка-Минерал-Кащаново (на 4 км южно до 5 км югоизточно от Авдеевка).

На 22 октомври украинските сили продължиха контраофанзивни операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските войски продължават настъпателните действия южно от Бахмут и в посока Мелитопол (Западна Запорожка област).

Говорителят на украинската Таврическа група войски полковник Олександър Щупун отбеляза, че украинските сили поддържат офанзивен натиск в Западна Запорожка област въпреки активните руски военни действия в посока Авдеевка.

Идеологическата и риторична кампания на починалия финансист на "Вагнер Груп" Евгений Пригожин срещу руското Министерство на отбраната (МО) до голяма степен се е откъснала от въпроса за "Вагнер Груп" и изглежда е надживяла самия Пригожин.

Руският адвокат Кирил Качур, на когото руският Следствен комитет повдигна задочно обвинение за присвояване и подкуп през 2022 г., заяви на 22 октомври, че Пригожин е подал заявления до руския Следствен комитет за образуване на наказателно дело срещу руския министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов за "геноцида над руския народ, убийството на десетки хиляди руски граждани и предаването на руски територии на врага" преди въоръженото въстание на Вагнер на 24 юни.

Качур се обръща към ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин с призив публично да разгледа какво се е случило с тези заявления след смъртта на Пригожин и заключава, че руснаците, които подкрепят Пригожин и неговото послание, трябва да се обединят около идеологическите принципи, които Пригожин е поддържал, и да настояват за възстановяване на справедливостта в руското общество.

Позоваването на Качур на идеологическата опозиция на Пригожин срещу руското МО предполага, че силната неприязън и неодобрение към МО са надживели Пригожин, дори когато Групата "Вагнер" се е разпаднала като централизирана структура. Избраният лагер в руското информационно пространство, който се присъединява към хипернационалистическата провоенна идеология на Пригожин, но против МО, вероятно ще продължи да отправя информационни критики към МО и руското военно командване, докато войната продължава.

На 22 октомври руските сили нанесоха серия от ракетни и безпилотни удари срещу Украйна. Украински военни съобщават, че руските сили са изстреляли осем ракети С-300, една ракета Х-59, три безпилотни летателни апарата Шахед-131/136 и два безпилотни летателни апарата от неуточнен тип по цели в Украйна и че украинската противовъздушна отбрана е унищожила трите безпилотни летателни апарата Шахед и ракетата Х-59.

Украински официални лица съобщиха, че руските сили са нанесли удари с ракети С-300 по терминала "Нова Поща" край град Харков, както и по Костянтиновка, Донецка област.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат уточни, че съобщенията за безпилотни летателни апарати от неуточнен тип се отнасят до самоделни руски безпилотни летателни апарати, конструирани от прости материали, които включват двигатели, придобити от AliExpress.

Националистическото про-военно руско информационно пространство се съобразява с възможността за голям демографски спад, като използва антимигрантска реторика. На 20 октомври Федералната държавна статистическа служба на Русия (Росстат) публикува нова демографска прогноза за Руската федерация, в която се предвижда, че до 1 януари 2046 г. населението на Русия ще намалее до 138,77 млн. души.

Според изчисленията на Росстат темпът на естественото намаляване на населението ще надхвърли 600 000 души годишно в периода 2024-2032 г., но ще се забави до 400 000 души годишно в периода 2032-2046 г.

Няколко руски коментатори се възползваха от тези статистически данни и предупредиха, че те предвещават "демографска катастрофа", ако не бъдат предприети незабавни възстановителни мерки.

Един от руските източници обвини мигрантите за намаляващото население на Русия и призова етническите руснаци незабавно да увеличат националната раждаемост, както и да автоматизират много производствени системи, за да заменят труда на мигрантите.

ISW и преди е съобщавала за случаи, в които гласовити руски националистически анклави в рамките на провоенистическото информационно пространство засилват антимигрантската реторика, за да обяснят и да се опитат да поправят съобщенията за руските демографски промени.

Подобна реторика заслужава особено внимание, тъй като руският апарат за генериране на сила все повече използва мигрантските и други етнически малцинства като мобилизационен ресурс, което ISW описва в раздела за генериране на сила в днешната актуализация.

Виден руски блогър и фронтови командир разкритикува руските кампании за цензура отгоре надолу. Командирът на руския батальон "Восток" Александър Ходаковски заяви на 22 октомври, че много руснаци са недоволни от официалните доклади и обобщения за войната в Украйна, и призова руските официални лица да докладват честно за фронтовата линия, за да получат по-широка обществена подкрепа.

Ходаковски, който постоянно се оплаква от проблеми, засягащи руските бойни операции, заяви, че всички негови изявления се "проверяват с повишено внимание" предвид официалния му статут.

Ходаковски твърди, че човек може да "инсталира филтри в централните медии", но не може да накара хората да мислят по определен начин.

Ходаковски твърди, че неуточнени действащи лица, които са "смутени" от изявленията му, подтикват Росгвардия да предприеме действия срещу него заради критиките му.

Ходаковски е назначен за заместник-началник на Главното управление на Росгвардия в окупираната Донецка област през февруари 2023 г. и командва специалните части за бързо реагиране и полицията за борба с безредиците (ОМОН и СОБР) на Росгвардия в окупираната Донецка област.

Твърдението на Ходаковски, ако е вярно, показва, че някои действащи лица може да се опитват да използват вероятната загриженост на Росгвардия за потенциалните последици от все по-ярките критики на Ходаковски, които стават все по-видими, тъй като други руски милиблогъри се занимават с по-голяма автоцензура поради опасения да не попаднат под ударите на руските власти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини