WSJ: Израел отлага влизането в Газа, САЩ засилват ПВО отбраната в базите си в Близкия изток

Израел, по искане на Съединените щати, е отложил сухопътната операция в ивицата Газа, за да може американската армия да засили противовъздушната защита на своите военни бази в Близкия изток.

Това разкри Wall Street Journal (WSJ). Водещият делови вестник се позова на свои източници.

Пентагонът спешно е изпратил около 10 системи за противовъздушна отбрана в региона, за да защити войските си в Ирак, Сирия, Кувейт, Йордания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства от ракети.

Според източници на Wall Street Journal американски служители са успели да убедят Израел да изчака с операцията в Газа, докато тези системи бъдат разположени, което може да се случи преди края на тази седмица.

Израел също така взема предвид плановете за доставка на хуманитарна помощ в Газа и дипломатическите усилия за освобождаване на заложниците, съобщават събеседниците на изданието.

САЩ обаче се страхуват главно за безопасността на своите войски, които могат да бъдат атакувани от различни въоръжени групи, ако Израел започне сухопътна операция в Газа.

Вестникът отбелязва, позовавайки се на свои източници, че ислямистите вече са извършили 13 подобни атаки с помощта на дронове и ракети в Ирак и Сирия, довели до смъртта на един американски изпълнител и унищожаването на американски дрон.

Повече от 20 американски войници са ранени в Сирия и други 10 в Ирак, но почти всички наранявания са леки, се казва в публикацията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини