Няколко държави били замесени по случая със задържаните близо 55 кг кокаин в дипломатически автомобил

Няколко държави са замесени по случая със задържаните над 50 кг наркотици в дипломатически автомобил на границата между България и Турция. Това каза директорът на отдела за борба с наркотрафика в Агенция "Митници" Стефан Бакалов, цитиран от БТА.

Той посочи, че този случай е доста комплициран и няма как в момента да бъдат изнасяни повече детайли заради разследването. По думите на Бакалов не е прецедент в дипломатически автомобил да бъде откривана дрога.

Само за последните месеци екипите на митниците са заловили близо пет тона различни видове дрога. Контрабандата е ставала както при напускането на страната ни, така и на влизане на територията на България, каза още Бакалов.

Вчера Анадолската агенция съобщи за заловени близо 55 кг кокаин в автомобил, принадлежащ на посолството в София на южноамериканска държава. По тяхна информация автомобилът с дипломатически номер е пристигнал на "Капъкуле" от българския граничен пункт "Капитан Андреево".

Турските митнически служители се усъмнили и подложили автомобила на проверка. При проверката намерили в автомобила кокаина, който бил разпределен в 52 пакета, укрити на различни места.

Шофьорът и лицето, което пътувало в колата и чиито имена не се съобщават, са задържани от съд в Одрин по обвинение за трафик на наркотици.

Наркотрафиканти са изключително изобретателни, търсят невероятни и невъзможни начини за пренос на наркотични вещества чрез дипломатически пратки. В близкото минало има два подобни случая, по които работихме с Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", каза още Бакалов.

За последната година Агенция "Митници" е задържала повече от 50 мулета на дрога по границите на страната, каза още Бакалов. Той определи тези трафиканти като социален проблем.

Хората, които се съгласяват да пренасят наркотични вещества, са принудени да го правят - взели са пари на заем, или са любители на казината. Почти всички мулетата, които са задържани са любители на казина, каза още Бакалов.

Един от най-разпространените наркотици е марихуаната. Тя отключва психози. Освен това в глобален мащаб има масова употреба и търговия на марихуана, посочи Бакалов.

Според него наркотичните вещества са сериозен проблем, който засяга държавата, народните представители и бизнеса. Тези хора трябва да се замислят дали не отворихме кутията на Пандора и докъде може да стигне разпространението на наркотичните вещества, посочи още той.

Бакалов отчете, че употребата на наркотици вече е достигнала епидемиологични размери в световен мащаб.

Освен това наркотиците вече са в пъти по-силни и токсични от тези преди време. Сегашната марихуана, която се разпространява по улиците, е генномодифицирана. Част от нея е "напръскана" със синтетика, което е смъртоносно, каза Бакалов.

За случаите на наличие на фентанил у нас, Бакалов каза, че те са малко.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини