Протест пред Народното събрание. Денков призова ЦИК да преразгледа решението си за машинното гласуване

Изображение 1 от 2

    Според премиера Николай Денков ЦИК има всички основния да преразгледа вчерашното си решение и да възстанови машинното гласуване. Денков каза това на брифинг в Министерския съвет. 

    Днес е ден за размисъл, в който трябва решим за кого ще гласуваме, вместо това трябва да обсъждаме как ще гласуваме - с машини или на хартия, заяви той. 

    По думите му на миналите местни избори е имало над 660 хиляди бюлетини, обявени за недействителни.

    Срокът за сертифициране на машините изтича днес в 17:00 ч. следобед, ЦИК забрани гласуването с машини преди изтичането на срока, въз основа само на доклад на ДАНС, каза Денков. 

    Серия от заблуди, в която са замесени ДАНС, ЦИК, ВАС, политици, е довела до отмяната на машинния вот, обяви премиерът.

    Тези внушения нямат никакви основания, използват се манипулативно - така премиерът Николай Денков определени днес разиграващите се втори ден събития, вследствие на които бе отменено машинното гласуване утре.

    Сигурен съм, че след години тези събития ще се изучават като пример за активно мероприятие, каза премиерът.

    Той поиска оставката на зам.-шефа на ДАНС Деньо Денев, отговорен за доклада, уличил зам.-министър на електронното управление, че е снимал нерегламентирано генерирането на хешкода за машините за вота.

    По думите на акад. Денков заснемането е част от процеса по удостоверяване, който прави Министерството на електронното управление. Заснемането е било заснето, по думите му, в стая, в контролиране среда, сред около 20 души.

    В доклада на ДАНС се говори за видеозаписи, направени с контролирана среда, част от рутинна процедура, с която се приготвя докладът от МЕУ, с който се удостоверяват машините, каза Денков.

    Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Създава се впечатлението, че нарочно липсва класифициране като защитена информация, добави премиерът. По думите му МС няма да публикува този доклад, за да не разпространява фалшива информация.

    ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали складовете без тяхна заповед и че решението за удостоверяване на съответствието е взето само от ресорния зам.-министъра, каза премиерът.

    Той припомни и решението на ВАС (Върховния административен съд) да не гледа днес въпроса с отмяната на вота с мотив, че няма дежурни състави в събота. Този отказ според Денков също е част от "активното мероприятие".

    Той призова ЦИК да отмени решението си за анулиране на машинния вот, а хората - да гласуват, независимо дали с хартия или на машина.

    Ако продължи това напрежение, не виждам смисъл да продължи да има кабинет, отговори министър-председателят на журналистически въпрос.

    Информацията от доклада на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване, каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Политически сили поискаха публикуването на доклада, а граждани са се събрали в подкрепа на машинното гласуване. 

    Позицията на ЦИК 

    Нейкова отбеляза още, че в преписката на ДАНС се съдържа повече информация, не само че е заснет хеш кодът. 

    Говорителят на ЦИК Росица Матева коментира, че с информацията за заснемането на хеш кода се въвежда в заблуждение цялото общество. Това е публичният код, който се предоставя на всички комисии, не говорим за тези действия и този код, а за действия, извършени на 25 октомври, извън всякакви процедури и правила, заяви Матева. Има достатъчно информация, която е доста смущаваща, каза Матева и допълни, че ЦИК няма да отмени вчерашното решение, според което на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. 

    ОИК - Столична община 

    Общинската избирателна комисия (ОИК) – Столична община счита, че решението на ЦИК не поражда обвързващо действие.

    МВР

    Ангажиментът при транспортирането на изборните материали, включително и машини за гласуване, е свързан само със съпровождането им, съобщиха по-късно от МВР в своя позиция. „МВР ще изпълни закона. В днешния ден ще поемем под охрана всички избирателни секции“, заяви главният секретар на министерството Живко Коцев в телевизионно интервю. 

    Жалба до ВАС

    Общинските избирателни комисии и органите на МВР да не бързат с връщането на машините за гласуване в София и да изчакат развитието на казуса в днешния ден, каза народният представител Никола Минчев. Той обяви още, че е внесена жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на ЦИК да се гласува само с хартиена бюлетина. 

    ВАС ще се произнесе по жалба срещу решение на ЦИК най-рано в понеделник, съобщиха за БТА от съда.

    Политическите сили поискаха да бъде публикуван докладът на ДАНС

    Политически сили поискаха докладът на ДАНС във връзка с машинното гласуване да бъде публикуван. Те призоваха председателят на Народното събрание Росен Желязков и министър-председателят Николай Денков да публикуват доклада, защото според тях няма гриф за сигурност и защото така ще бъдат избегнати опити за политически спекулации.

    Граждани са се събрали в подкрепа на машинното гласуване 

    Пред комисията, която се намира в  Народното събрание (бившият Партиен дом),  малко след 12:00 ч. започна протест на граждани в подкрепа на машинното гласуване. 

    Георги Георгиев от "БОЕЦ" призова демонстрантите да пробият редицата от полицаи и да блокират движението. За кратко протестиращи и полицаи влязоха в сблъсък. Полицията призова протестиращите да се успокоят. 

    "ГЕРБ, ДПС, ИТН, БСП - пожелаваме ви скоро да съществувате само на хартия", пише на един от плакатите. 30 мин. след началото на протеста вече около 1000 души се присъединиха.

    "Снощи в 20 ч. (когато ЦИК взе решение да отмени машинното гласуване, б.р.) беше извършен държавен преврат", се чу на мегафона. Хората му отвърнаха със скандирания "Мафията вън". 

    ЦИК се помещава в сградата на парламента на пл. "Александър I" в столицата. "Мафията вън", скандира множеството, което минути след началото на протеста опита да блокира движението по бул. "Цар Освободител".

    В същото време във Варна около стотина души скандират  "ЦИК е позор", "Мафия", "Закриване на ДАНС".

    От "Боец" предлагат да се тръгне към централата на ДПС - част от хората тръгнаха, други остават. Tам активистите хвърляха яйца по фасадата и продължиха към централата на БСП - "следващият мафиотски център".

    Предстои и заседание на ЦИК от 14:30 ч.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини