Държавата ще води дело за собствеността на Руската църква

Държавата ще заведе дело, за да защити в съда собствеността си върху софийския храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", известен още като Руската църква, както и парцела, в който е построен. Това съобщи на брифинг днес Виктор Малинов, завеждащ отдел "Надзор за законност" във Върховната административна прокуратура (ВАП).


Проверка на прокуратурата е установила, че българската държава е собственик на храма въпреки нотариалния акт, издаден през 1997 г. в полза на Русия. Той е съставен по молба на посланика на Русия въз основа на крепостен акт от 7 ноември 1898 г. Прокуратурата е издирила този акт в Държавния архив като от него се разбира, че местната власт в София е дарила дворно място на руското дипломатическо агентство. Не са открити обаче доказателства за преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ.


Прокуратурата се зае да изясни казуса със собствеността след като през септември руските свещеници, служили в него, бяха изгонени от България, защото са работили срещу интересите на страната. Ден по-късно храмът беше заключен.

Проверката не е намерила данни за това, че руската или съветската държава са влагали средства в Руската църква. Няма доказателства за строителството на църквата, нито са изпълнени изискванията на Виенската конвенция за съгласие от българските компетентни органи чужда държава да придобие собственост в страната, каза Малинов. След края на втората световна война България е платила две трети от сумите, нужни за възстановяването на храма след бомбардировките, но няма документи Съветският съюз да е платил останалото, добави той.

Т. к. изводите на прокуратурата не пораждат правни последици, сега планът е Министерството на регионалното развитие и благоустройството да заведе дело, чрез което собствеността на българската държава да бъде призната.

Върховната административна прокуратура не се е занимавала с това да проучва дали нотариусът, издал нотариалния акт, е действал добросъвестно, каза Малинов в отговор на въпрос.

Какво е установила проверката

  •     С нотариален акт от 23.07.1997 г. посолството на Руската федерация се признава за собственик на  православния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" и на земята, върху която е построен, въз основа на дарение на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство.
  •     Открит е крепостен акт, издаден на 07.11.1898 г., за дарение на "едно празно градско място в гр. София" от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България. Посочено е, че имотът се подарява за построяване на църква.
  •     Останалите документи по нотариалното дело, въз основа на които е издаден нотариалният акт, не се съхраняват и са унищожени според информацията, предоставена от Агенция по вписванията.
  •     След множество административни и съдебни процедури, както и след освещаване на църквата при Руската Императорска Мисия на 11.11.1914 г. от Българското духовенство в съслужене с Руското духовенство, е издадена заповед, според която министърът на външните работи и изповеданията натоварва секретар на отдел "Вероизповедания" да предаде зданието и намиращото се в него имущество на Негово Високопреосвещенство Софийски Митрополит Стефан.
  •     Налице са и двустранни документи от 1940 г. между България и СССР относно безвъзмездно ползване на сградата на църквата от българската държава.
  •     По настояване на СССР България се задължава с 2/3 собствено финансиране в кратки срокове да възстанови разрушения от бомбардировки храм. Според подписано съглашение за мир останалата 1/3 от сумата, необходима за ремонтните дейности, следва да се заплати от СССР. Документи, удостоверяващи изпълнението на задълженията от съветска страна, не са открити.
  •     На 24.07.2015 г. до Агенцията по геодезия, картография и кадастър-София е подадено заявление за вписване на промени по партидата на сградата и поземлен имот и е отразена промяна в кадастралния регистър на недвижимите имоти - а именно, че обектите са собственост на посолството на Руската федерация. Това обаче е сторено въз основа само на нотариалния акт.

    В хода на проверката не са намерени документи или други доказателства, удостоверяващи строежа на църквата, освен гореспоменатите за възстановяването ѝ.
    Не са приложени и писмени доказателства за изпълнение на изискванията на чл.29, ал.5 от Закона за собствеността, както и на чл.21 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, регулиращи материята за придобиване на право на собственост от една държава на територията на друга държава.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини