Робот уби служител в завод, помислил го за щайга със зеленчуци

Индустриален робот в Южна Корея премаза до смърт един от служителите. Вероятно машината е сбъркала човека с щайга със зеленчуци.

Инцидентът е станал около 19:45 часа във вторник в център за разпространение на селскостопански продукти в провинция Кьонсан-Намдо.

Роботът е бил проектиран да хваща кутии с чушки и да ги поставя върху палети. Около 40-годишният служител на компанията проверявал сензорите на робота, когато машината го сграбчила и го изтласкала към поточната линия. Вследствие на това гърдите и лицето на мъжа били премазани.

Пострадалият е откаран в болница, но е починал от тежките си наранявания, съобщава южнокорейската агенция „Йонхап“, позовавайки се на полицията.

Роботът очевидно е допуснал функционална грешка и е сбъркал жертвата си с една от кутиите с чушки, с които борави“, посочват органите на реда. Те са започнали разследване на отговорниците по сигурността в разпределителния център и проучват възможни пропуски.

Заводът използвал този робот в процеса от около пет години. Машината била много полезна при недостиг на работна сила.

Това не е първият такъв инцидент в Южна Корея. През март южнокорейец получи сериозни наранявания, след като беше хванат в капан от робот в завод за авточасти.

През октомври автономна кола блъсна и продължи да влачи жена, която секунди по-рано беше ударена от шофьор на автомобил и се оказа на пътя на роботизираното превозно средство. След инцидента жената беше в критично състояние.

В Германия също има фатални инциденти с роботи - човек беше убит от робот в завода на Volkswagen в Баунатал през юни 2015 г. 22-годишният младеж монтирал робота на линия за производство на електрически мотори, когато машината го сграбчила и го блъснала в метална плоча. Служителят получил тежки контузии в областта на гърдите. Той е бил реанимиран, но по-късно починал в болница, посочва „Билд“.

Извън селскостопанската, индустриалната и транспортната индустрии, центровете за данни търсят роботи, за да се справят с недостига на персонал. Миналия месец Microsoft обяви свободно място за мениджър на екип за хардуерна автоматизация, който да наблюдава. Oracle също изпробва роботизирани системи.

Междувременно на срещата на OCP Global Summit през октомври Meta и Jtec демонстрираха роботизирана сървърна количка, способна да носи цели стелажи за центрове за данни с тегло 1500 кг. Системата обаче все още чака окончателните тестове за безопасност.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини