Кадри на НАСА показват мащаба на климатичните изменения на нашата планета

Почти половината от световното население се смята за силно уязвимо от промените

Въпреки предупрежденията за климатичните промени, издадени от Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) от 1990 г. насам, глобалните емисии продължават да нарастват през последното десетилетие, достигайки най-високата си точка в историята.

Лятото на 2023 г. беше най-горещото в историята, според данни от Службата на Европейския съюз за климатичните промени.

Тримесечният период от юни до август надмина предишните рекорди с голяма разлика, със средна температура от 16,8 градуса по Целзий.

Август беше най-горещият месец в световен мащаб – третият пореден месец, поставил такъв рекорд след най-горещите досега юни и юли. Междувременно световният океан също отбеляза най-високата дневна температура на повърхността си в историята.

Доста над средните температури се наблюдават и в Австралия, няколко южноамерикански страни и около голяма част от Антарктика.

До края на века, без драстични промени в политиката и икономиката на държавите, глобалното затопляне се очаква да достигне 2,8 градуса Целзий, а почти половината от световното население се смята за силно уязвимо от въздействието на изменението на климата – наводнения, жега, суша, горски пожари и бури.

Източник: sinoptik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини