Две пиленца киви се излюпиха в столицата на Нова Зеландия за първи път от повече от век

Природозащитници са открили две пиленца киви в Уелингтън, Нова Зеландия, първите излюпени за тази птица в дива природа в столицата на Нова Зеландия от над 150 години.

Двете нови пиленца се появяват само година след като Capital Kiwi Project въвежда отново емблематичната национална птица на страната в Уелингтън - град с около 400 000 души.

С тяхното излюпване в Макара, предградие на 25 минути от центъра на град Уелингтън, стават общо 65 кафяви киви на Северния остров на Нова Зеландия.

Кафявото киви (Apteryx mantelli) е един от най-разпространените видове киви в Нова Зеландия, но според Министерството на опазването на околната среда на Нова Зеландия без адекватно опазване и подкрепа птиците може да изчезнат в дивата природа до две поколения.

Очаква се да се излюпят още 18 пилета от кафяво киви като част от проекта Capital Kiwi, който се надява да възстанови мащабна дива популация от киви в столицата на Нова Зеландия. Проектът планира да използва тракери за наблюдение на двете нови пилета киви, както и за всички други, които се излюпват тук.

Популацията на нелетящите птици, които някога са били около 12 милиона в Нова Зеландия, е спаднала до едва 68 000, според благотворителната организация Save the Kiwi. Благотворителната организация е сред приблизително 90 програми за опазване на кивито, които имат за цел да увеличат популацията.

През 1991 г. Министерството на опазването на околната среда на Нова Зеландия стартира "План за възстановяване на кивито", който се фокусира върху контрола на хищниците и ангажирането на обществеността.

Според Министерството на опазването на Нова Зеландия популация киви в страната намалява средно с 2% годишно, най-вече поради хищници като котки, кучета и порове.

95% от диво родените киви в Нова Зеландия умират, преди да достигнат зряла възраст по данни на Save the Kiwi.

Участниците в проекта са настроени оптимистично. след освобождаването на 63 киви близо до Уелингтън миналия ноември, което отбеляза първия път от около век, че диво киви живее в района.

Възрастните киви са териториални и ще останат в даден район, докато местообитанието е подходящо. Тяхната територия обикновено се припокрива с тази на партньора им. Териториите се поддържат чрез писъци, въпреки че следват битки, ако е необходимо налагане. Местоположението на територията е важно за кивито, тъй като те губят кондиция без лесен достъп до вода.

Източник: Kiwi birds born in New Zealand’s capital for first time in over a century, Tara Subramaniam, CNN

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини