Тайната на 6 милиона години, скрита дълбоко под солените води на Сицилия

Дълбоко под планините на Сицилия е открито огромно находище на древна сладка вода. Въпреки че е в капан от около 6 милиона години, геолозите вярват, че могат да предложат решение на съвременния недостиг на вода, пред който са изправени много сухи земи около средиземноморските брегове.

Изчислено е, че находището съдържа 17.5 кубични километра вода, образувайки водоносен хоризонт, който обхваща 700 до 2500 метра дълбоко под Hyblaean Mountains в югоизточна Сицилия край бреговете на Италия.

Откритието е направено от учени от Университета на Малта, Университета на Рома Тре и Университета на Болоня, като са разгледали карти и данни от предишни проучвания, търсещи нефтени находища, след което са използвали тази информация за изграждане на 3D модели.

Те вярват, че водата е попаднала тук преди около 6 милиона години, което показва, че може да има нещо общо с месинската криза на солеността - продължило 700 000 години геоложко събитие, когато Средиземно море е пресъхнало и почти напълно е изсушило своя басейн.

Кризата със солеността в Месин е причинена от затварянето на Гибралтарския отлив, тесния воден проход, който свързва Атлантическия океан със Средиземно море и разделя Европа от Африка. Учените теоретизират, че кризата е приключила преди около 5.33 милиона години, когато мегапотопът Zanclean внезапно напълва Средиземноморския басейн и го свърза отново с Атлантическия океан през Гибралтарския проток.

Преди това наводнение, когато басейнът все още е бил сух, морското дъно е било открито и дъждовната вода се е стичала надолу в кората, която се напоила като гъба и е останала оттогава, пише Nature.

Средиземноморският басейн е особено уязвим от изменението на климата. Тъй като регионът ще става все по-топъл и все по-сух през идните години, мнозина се притесняват, че може да няма достатъчно питейна вода за снабдяване на нарастващото население.

Изследователите обясняват, че отлаганията на подпочвени води, открити под планините на Сицилия, могат да помогнат за справяне с проблема в Южна Италия, както и в други региони в Северна Африка, които също са дом на подземни водни тела.

"Технологията за изследване и използване на такива дълбоки подземни водни тела в днешно време съществува, което прави тези потенциално обширни подземни водни ресурси достъпни за използване", категорични са учените.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини