Венеция забранява групи от повече от 25 души и високоговорителите

Венеция въвежда нови забрани, за да ограничи туристическия поток в града. От юни 2024 г. в града ще бъде забранено влизането на туристически групи с повече от 25 човека, както и използването на високоговорители на открито, тъй като шумът създава неудобства за жителите на Венеция.

Засиленият туристически поток е сериозен проблем за морския град, който е една от най-посещаваните дестинации в Европа. Поради тази причина ръководството на града въведе редица мерки за ограничаването на потока от хора, включително и такса от 5 евро за еднодневните посетители на града.

Венеция има площ от едва 7,6 кв. км, но през 2019 г. е приел почти 13 милиони туристи. През следващите години се очаква числата да надскочат тези от преди пандемията.

През 2023 г. имаше и становище от ЮНЕСКО, че градът трябва да бъде добавен в списък със световно наследство под заплаха, тъй като въздействието на изменението на климата и масовия туризъм заплашват да предизвикат необратими промени в него.

През 2021 г. беше забранено навлизането на презокеански лайнери в лагуната на Венеция – нещо, което местните хора искаха от години, след като кораб се разби в пристанището. Критиците твърдяха, че корабите причиняват замърсяване и подкопават основите на града, който страда от редовни наводнения.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини