Изплащането на пенсиите започва, в сила са и промени в пенсионното законодателство

Изплащането на пенсиите за януари започва от днес чрез пощенските станции и ще завърши на 22 януари, съобщаван от НОИ.

Ще бъдат коригирани промените, приети в края на миналата година Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

Така например от 1 януари тази година  минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, при които влизат и  за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, са увеличени на 933 лв. В обхвата на самоосигуряващите се лица вече са включени и регистрираните събирачи на диворастящи гъби и плодове, които се осигуряват изцяло за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт върху месечен осигурителен доход в размер на половината от минималната работна заплата за страната.

В сила е вече и промяната на осигурителната вноска за закупуване на един месец осигурителен стаж за завършено висше или полувисше образование, както и за недостигащ стаж при пенсиониране. Тя е  вече е 184,73 лв. и е базирана на 19,8% от новия минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица за един месец осигурителен стаж.

Максималният месечен размер на осигурителния доход нараства на 3750 лв.

От НОИ припомнят, че в средата на годината предстои влизането в сила на още една промяна-от първи юли всички пенсии, отпуснати преди 1 януари т.г., се предвижда да бъдат осъвременени с 11% по т. нар. „швейцарско правило“. От същата дата минималният размер на пенсията при пълен осигурителен стаж се увеличава на 580,57 лв., а размерът на добавката от пенсията на починал съпругсе определя в размер на 30% от размера на пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг или съпруга. Сега изчислението се прави при  26,5%.. Няма промяна в максималния размер на получаваните една или повече пенсии. Този размер остава същият като през 2023 г. – 3 400 лв.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини