Велев: България трябва да наложи вето на австрийски инициативи

Бихме подкрепили по-твърда реакция на правителството относно Шенген, коментира председателят на УС на АИКБ

"Шенген, еврозоната и ОИСР са топ приоритети за българския бизнес. Те ще ускорят икономическия растеж и ще подобрят качеството на живот у нас. След като положихме всички усилия и отговаряме на изискванията за Шенген, защо не сме равни с другите?". Така Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, коментира приемането ни в Шенген само по въздух и вода.

„Ние бихме подкрепили по-твърда реакция от страна на правителството. Защо не наложим вето на някоя австрийска инициатива? Трябва да има призиви за непазаруване на австрийски стоки и неползване на австрийски услуги. Трябва да има и правителствена, и обществена реакция", попита Велев. Той уточни, че трябва да се търсят такива средства за въздействие, които да дадат мотив на политически фактори в Австрия да променят позицията си.

Според Велев България е показала, че е равна с останалите, но бива третирана като второ качество. „Това е неприемливо за българския бизнес и ние настояваме за по-твърда реакция”, посочи Велев.

По думите му австрийският транзитен транспорт трябва да бъде контролиран по-добре - така, както иска Австрия.

Велев допълни, че според него държавата не се възползва максимално от предимствата на географското си местоположение.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини