Областният управител инициира среща за законови промени на междуселищния транспорт в област Пловдив

По инициатива на д-р инж. Илия Зюмбилев – областен управител на област Пловдив, на 8.01.2024 г. се състоя среща в сградата на Областна администрация Пловдив относно наболялата тема за междуселищния транспорт.

„Целта на срещата ни е да може да установим диалог, при който да се решат конкретни проблеми и да бъдат направени предложения за законови промени, така че хората да имат транспорт и да бъдат осигурени средства от бюджета.“ – бяха встъпителните думи на г-н Зюмбилев.

Обръщайки се към кметовете на общини, областният управител на Пловдив ги прикани да се обединят и пристъпят към писмено подаване на конкретни предложения.

На срещата присъстваха над 25 представители на законодателната власт и местната администрация – депутатите от ПГ Възраждане Емил Янков и Кръстьо Врачев, Любомир Апостолов, в качеството си на съветник на г-н Станислав Балабанов – депутат от ИТН  от Парламентарната комисия по транспорт, кметове или заместник кметове на общините от област Пловдив – Сопот, Кричим, Марица, „Родопи“, Куклен, Пловдив, Асеновград, Садово, Куклен, Раковски, Карлово, Съединение, Перущица, Калояново, Хисаря, Брезово и др.

Разисквани в открит диалог бяха основните проблеми при организирането и осъществяването на обществения междуселищен транспорт, а именно, че малки и отдалечени населени места от общините в област Пловдив са особено засегнати от нередовния транспорт като селски крайни точки, а на места той изцяло липсва.

Повечето от кметовете на общините споделиха своите проблеми и предложения, като например: да се променят маршрутните разписания, съгласно демографските нужди; невъзможността за закупуване на транспортни средства, които да покриват мрежата в дадена община, поради липса на финансов ресурс и т.н.

Беше поставен и въпросът за държавна автогара в Пловдив, на който г-н Зюмбилев заяви:

„Пловдив ще има държавна автогара. Очаква се получаването на лиценз.“

Тя ще бъде ситуирана на Централна гара Пловдив и ще реши проблема с размера на таксите на автобусите, които извършват междуселищните превози и както закона изисква  ще бъде начална, междинна и крайна спирка за тях.

В резултат на градивната комуникация между властите, областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев изиска от кметовете на общините да излъчат експерти, които да сформират работна група заедно с експерти на Областна администрация Пловдив, които в най-кратки срокове да внесат своите конкретни предложения за промени в нормативната уредба на РБългария.

След приключване на работата на експертите, обобщените искания за законови изменения, подписани от кметовете на Общините ще бъдат внесени от д-р инж. Илия Зюмбилев за разглеждане в Парламентарната комисия по транспорт и съобщения.

Присъстващите на срещата депутати от ПГ Възраждане Емил Янков и Кръстьо Врачев поеха ангажимент да внесат конкретното предложение на Областна администрация Пловдив в Парламента.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини