Ким Чен-ун нарече Южна Корея „основен враг“ и заплаши да я унищожи

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун нарече Южна Корея „наш основен враг“ и заплаши да я унищожи, ако бъде провокиран, предаде Асошиейтед прес.
Агенцията отбелязва, че Ким Чен-ун засилва подстрекателската си и войнствена реторика срещу Южна Корея и САЩ преди изборите в тези държави по-късно тази година.

Според експерти лидерът на Северна Корея вероятно ще продължи да нагнетява напрежение с оръжейни изпитания, за да се опита да повлияе на резултатите от парламентарните избори в Южна Корея през април и президентските избори в САЩ през ноември.

Ким Чен-ун е направил забележката по адрес на Южна Корея по време на обиколка в заводи за боеприпаси тази седмица, съобщи днес официалната севернокорейска информационна агенция КЦТА.

По думите на Ким Чен-ун приоритетът на Северна Корея в отношенията ѝ с Южна Корея е най-вече „укрепване на военния капацитет за самоотбрана и възпиращата ядрена война“, съобщава КЦТА. Ако Южна Корея се осмели да използва военната си сила срещу Северна Корея и да застраши суверенитета ѝ, „няма да се поколебаем да унищожим (Южна Корея) като мобилизираме всички средства и сили в ръцете си“, заявил Ким Чен-ун, цитиран от КЦТА.

Неотдавна той отново отправи подобни заплахи, припомня АП. Според анализатори Ким Чен-ун вероятно се надява южнокорейските либерали, които се стремят към помирение със Северна Корея, да спечелят изборите през април. Според анализаторите севернокорейският лидер също така смята, че може да спечели отстъпки от страна на САЩ, ако бившият президент Доналд Тръмп се върне в Белия дом. Ким и Тръмп се срещнаха три пъти в рамките на ядрена дипломация с високи очаквания през 2018-19 г., припомня агенцията.

Обиколката на Ким Чен-ун в заводите за боеприпаси може да е свързана и с предполагаемите доставки на конвенционални оръжия от Северна Корея за Русия в подкрепа на войната ѝ в Украйна в замяна на усъвършенствани руски оръжейни технологии, посочва АП. Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви миналата седмица, че наскоро разсекретени разузнавателни данни показват, че Северна Корея е предоставила на Русия пускови установки за балистични ракети, както и няколко балистични ракети.

В съвместно изявление, публикувано днес, топ дипломати от 48 държави, сред които Южна Корея, САЩ, Япония и Европейския съюз, заявиха, че Русия е използвала севернокорейски ракети срещу Украйна на 30 декември и 2 януари.

„Трансферът на тези оръжия увеличава страданията на украинския народ, подкрепя агресивната война на Русия и подкопава глобалния режим за неразпространение на оръжия“, се казва в изявлението.

Използването от Русия на севернокорейски балистични ракети в Украйна също така предоставя ценни технически и военни сведения на Северна Корея, се казва в изявлението, в което се изразява и дълбока загриженост за последиците за сигурността от това сътрудничество за Европа, Корейския полуостров, Индо-тихоокеанския регион и целия свят.

Белият дом също така съобщи, че на 6 януари Русия е изстреляла севернокорейски ракети срещу Украйна и допълни, че САЩ ще потърсят отговорност за това от Москва в Съвета за сигурност на ООН.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини