Хванаха чатбот в неспазване на работната етика

Хванаха чатбот в неспазване на работната етика. Фирмата за доставки DPD изключи своя онлайн чатбот с изкуствен интелект (ИИ), след като недоволен клиент успя да го накара да псува и критикува фирмата, разказва БГНЕС.

30-годишният музикант Ашли Бошамп се опитва да открие изчезнала пратка, но не успява да получи полезна информация от чатбота. Той решил да се позабавлява и започнал да експериментира, за да открие какво може да прави инструментът. Бошамп споделя, че тогава е започнал “хаосът”. В началото той поискал от чатбота да му разкаже виц, но малко след това успял да го накара да напише стихотворение, в което да критикува компанията. След още няколко подкани чатботът се съгласил.

Бошамп споделя разговора в Х, където чатботът отговоря на едно от съобщенията с: “О, да! Ще направя всичко възможно, за да бъда максимално полезен, дори и ако това означава да псувам“. В друг чат пък чатботът нарича себе си “безполезен чатбот, който не може да ви помогне.”

Един от постовете на Бошамп е гледан 800 000 пьти за 24 часа. По отношение на чатбота той пише в Х: “Той е напълно безполезен в отговарянето на всякакви запитвания, а когато го помолих, с удоволствие създаде стихотворение за това колко ужасни са те като компания”.

Грешка в системата

DPD използва изкуствен интелект в своя онлайн чат, за да отговаря на запитвания, но има и човешки оператори. Компанията съобщи, че нова актуализация е довела до необичайното поведение на чатбота, след което е деактивирала функцията.

“От няколко години успешно използваме елемент на изкуствен интелект в чата. След актуализация на системата вчера възникна грешка. Елементът с изкуствен интелект беше незабавно деактивиран и в момента се актуализира”, заявиха от фирмата.

Бошан споделя, че макар приключението му с чатбота да е било “много забавно”, разговорът има и сериозна страна. Предполага се, че тези чатботове ще подобрят живота ни, но често, когато са зло приложени, те просто водят до по-неприятно и безлично преживяване за потребителя”, каза той. “Смятам, че това наистина се отразява на хората”, добави той.

Що се отнася до пратката му, DPD обяви, че се е свързала с Бошамп, за да разреши проблема му.

Източник: gospodari.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини