Ужас: Чехия вдигна цените на бирата

Страната е с най-висока инфлация в ЕС, правителството затяга колана

Чешкото правителство повиши цените на бирата като част от пакет за икономии, с който да намали задлъжняването на страната. В страната с най-висока консумация на бира на глава от населението в Европа обаче подобна стъпка е рискована.

Повишаването на цените отдавна е основен проблем в чешките кръчми. Много неща са по-евтини в Полша, а вече и в Германия. Инфлацията в Чехия все още е най-високата в ЕС, но сега хората се оплакват особено силно от чешката национална напитка (грубо - около 2,30 евро за халба в кръчмите в момента, б.р.).


Продажбите намаляват значително

От началото на януари бирата е станала още по-скъпа, особено в по-големите чешки градове. Средно половин литър често струва с  20 цента повече. Този път не заради високите цени на енергията, а заради правителството.

Някои от пивоварните все още се въздържат да продават бирата си на по-висока цена и са съгласни на по-ниски печалби. Повечето обаче вдигат цените. В резултат на това оборотът е намалял с около 20 %.

По-високата цена на бирата е резултат от голям пакет от мерки за икономии. Консервативно-либералната коалиция иска да намали рекордния дълг на чешката държава, пет много различни партии трябваше да постигнат споразумение и сега някои субсидии бяха отменени, а данъците - увеличени - за компаниите, но в някои случаи и за храните и цигарите.

От януари насам шофьорите също трябва да бръкнат по-дълбоко в джоба си: за винетки за магистралите или за глоби, но основната тема на разгорещените дебати е бирата. Лобито на пивоварните и кръчмите е силно. Любош Кастнер от Асоциацията на малките и средните предприятия, който сам е собственик на кръчма, почти не отсъства от телевизионните предавания тези дни.

В тях той разказва за ролята на бирата за репутацията на страната като цяло, като казва, че бирата е прославила Чехия и че според традицията чешкото село е израснало около кръчмата и едва тогава са се появили църквата и къщите. И изтъква социалната функция на кръчмата в Чешката република - „тя укрепва нашето единство и ни отличава от останалия свят“.


Заплаха за културното богатство?

Пейзажът на хмела в Сааз в Чешката република наскоро беше обявен за обект на световното културно наследство. Въпреки това изследователят на бирата Томаш Майер от Техническия университет в Прага смята, че правителството сега заплашва културното богатство на страната, като увеличава цената на бирата до най-високото ниво в историята. Това е „фатално“ за много села, тъй като увеличението на цените вероятно ще бъде поредният „пирон в ковчега“ за много кръчми, казва той.

Преди десет години в Чешката република са били регистрирани 20 000 кръчми, но сега те са само наполовина. Общото потребление на бира все още не е спаднало, но хората пият все по-малко пиво в кръчмите, а тези, които все още не са принудени да затворят, се оплакват от правителството. Проучванията показват, че само 17 % от чехите все още са доволни от дясноцентристката си коалиция.
Часът на популистите

Бившият министър-председател Андрей Бабиш нарече чешката коалиция „антисоциална и нечестна“ и казва, че правителството е „най-лошото, което някога сме имали в Чешката република. То оскъпява всичко. Включително и бирата, разбира се."

Неговата все по-популистка партия печели все повече симпатии на избирателите. Чешкото правителство все още има две години, за да завърти колелото. И може би именно чешката кръчмарска култура ще му помогне да го направи.

В Чехия, казва един посетител на кръчма, „хората много мърморят на по бира, но после забравят за това. Гневът им минава. А и винаги ще пият бира."

 

Източник: ClubZ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини