Хванаха фиктивни пациенти в болници

Искат да ни известяват с СМС за преглед при лекар или зъболекар

През миналата година управителят на НЗОК е издал 6 заповеди за частично прекратяване на договори с лечебни заведения за болнична помощ. Отчетени са общо 16 броя истории на заболяване на пациенти, за които е установено, че реално не е  извършена медицинска дейност, тоест има „фиктивни хоспитализации“. Това посочва здравният министър Христо Хинков в отговор на депутатски въпрос.

Само при проверка през декември 2023 г. е установена отчетена, но неизвършена дейност в болница на територията на РЗОК Благоевград. Става въпрос за 13 пациенти, които реално не са хоспитализирани и лекувани от лечебното заведение. Пациентите са оказали съдействие на контролните органи, като са декларирали писмено, че не са провеждали лечение, допълва министърът.

При същата проверка е извършен и внезапен контрол в лечебното заведение за наличието на пациенти по време на хоспитализацията им там и е установено отсъствие на 12 пациенти.

Според здравното министерство фиктивни хоспитализации са установени в болници на територията на РЗОК София – град, РЗОК Пловдив, РЗОК – Пазарджик и РЗОК – Благоевград. Проверки са установили, че някои от болниците не разполагат с нужната апаратура или специалисти, за да извършат определени клинични пътеки, които са отчели.

Само за последните 4 месеца на миналата година контролните органи на НЗОК при извършени проверки са установили, че болници са получили суми без правно основание в размер на близо половин милион лева. Издадени са заповеди за налагане на санкции за 16300 лева и предстои да бъдат издадени заповеди за санкции за общо 72 броя истории на заболяването.
 
Министърът посочва, че вече е утвърдена процедура за реда и начина за осъществяване на контрол от длъжностни лица – служители на НЗОК и РЗОК по постъпили жалби  и сигнали. В нея  е предвидено, че при посочен в жалбата подател, проверяващите трябва да се свържат с него, като се изготвя протокол, в който се описва на кратко казуса.

Хинков напомня, че новото мобилно приложение „еЗдраве“, увеличава значително възможността пациентите да контролират здравната система и да я предпазва от източване. Всеки потребител има възможност да активира получаване на известия, като по този начин ще бъде своевременно информиран за нови записи в пациентското му досие като издадена рецепта, направление, готов резултат от изследване и т. н.


НЗОК инициира среща за реализиране на възможността гражданите да получават СМС в реално време за всяка отчетена за тях медицинска и дентална дейност, заплатена от касата. Предложено е чрез мобилното приложение „еЗдраве“ да има техническа възможност за уведомяване на гражданите в реално време за извършените им в лечебните и здравни заведения дейности.

Източник: http://www.pariteni.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини