Октопод свърза Алексей Петров, ДАНС, стритпийз барове, проституция и Кремиковци

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров е задържан тази сутрин в рамките на съвместната операция на МВР, ДАНС и прокуратурата. Реализацията носи името "Октопод" и по информация на МВР става дума за "йерархически изградена престъпна група". До този момент са задържани 12 човека, а още двама се издирват. Сред последните е и Антон Петров-Хамстера, който е обвиняем и за участие в групите за отвличания. От източници, близки до разследването, "Капитал" научи и че сред задържаните е и бившият офицер от НСС Николай Начев.

Според МВР, групата функционира от 10 години и била съпричастна към "изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на "Кремиковци" АД, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет." 
 
Към този момент няма официално потвърждение, че арестуваният с прякор Трактора е именно Алексей Петров. Вътрешният министър Цветан Цветанов и главният секретар на МВР Калин Георгиев, нито отрекоха, нито потвърдиха, че бившата барета е сред задържаните. 
 
Два независими източника обаче потвърдиха за "Капитал", че именно бившият съветник на Петко Сертов в ДАНС е бил арестуван. 

Сред задържаните е и Николай Начев. Той е бивш началник на икономическото направление в НСС по времето на ген. Атанас Атанасов. Под неговото ръководство минаха доста операции, свързани с промишлеността. След като Атанасов напусна НСС той влезе в конфликт с Начев, тъй като бившият му подчинен беше станал близък с тогавашния главен прокурор Никола Филчев, който преследваше Атанасов.
 
Барета, застраховател, доцент, агент и сътрудник
 
Алексей Петров е роден през 1962 г., в началото на 90-те години напуска Специализирания отряд за борба с тероризма. Преди това е бил служител на Шесто управление на Държавна сигурност, по направление "Терор". 
Заедно със задържания за създаване на организирана престъпна група за разпространение на наркотици Златомир Иванов-Баретата, двамата основават застрахователно дружество "Аполо и Болкан". 
През август 2002 г., Алексей Петров е прострелян пред басейна Спартак в София. В последствие той защитава докторат по фирмена сигурност в УНСС, където днес и преподава. 
През март 2008 г. тогавашният вътрешен министър Румен Петков разкри пред журналисти, че Алекей Петров е бил "агент на прикритие" в Национална служба сигурност. В последствие, Петров беше преназначен като съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов. Негови колеги там бяха още Велин Хаджолов, Димитрина Захаринова и Зоя Димитрова, която в последствие стана редактор на в."Галерия", който се свързва с бившата барета. 
Преди няколко месеца, Петров "в качеството си на лоялен гражданин" предаде на премиера Бойко Борисов доклад за "лица и кръгове", които имали деструктивно влияние върху правителството. 
 
Кремиковци и братя Дамбови
 
При операцията са задържани и братята Пламен и Йордан Стоянови, известни още като братя Дамбови. По-големият брат - Пламен е едноличен собственик и управител на фирмата "Екометал инженеринг", която е базирана в Кремиковци и се занимава с рециклирането на автомобили. Братята управляват и са собственици още на фирмата "Везден - Димитров и с-ие". Предполага се, че едната фирма - СД "Везден - Димитров и сие" изнася шлака от комбината, а другата - "Екометал инжинеринг" внася скрап. Това означава, че с двете фирми братя Стоянови стоят на "входа" и "изхода" на "Кремиковци". Според Търговския регистър, за 2008 г. СД "Везден - Димитров и сие" практически не извършва дейност. За същият период "Екометал инжинеринг" генерира приходи в размер на 205 хил. лв. и печалба в размер на 67 хил. лв. 
 
Друг бизнес на братята е изграждането на вятърни паркове. Чрез фирмата "Екосорс Енерджи", те планират изграждането на такъв парк в района на връх Мургаш. 

По информация на "Капитал", тази фирма е сключвала договори за заменки с тогавашното Министерство на земеделието и аграрната реформа. Това е станало през 2006 г. и се отнася за имоти в Лом. "Екосорс Енерджи" притежава терени в близо 20 общини из цялата страна. Печалбата на дружеството за 2008 г. е само пет хиляди лева, по данни на Търговския регистър. 
 
Източници на "Капитал" разказаха, че един от издирваните при днешната операция - Антон Петров-Хамстера, който е обвиняем и по делото за групата за отвличания, също има интереси в изграждането на вятърни паркове. Днес стана ясно, че Хамстера не е бил открит на адреса, който е посочил на разследващите.  
 
Стриптизйорки и "други" жени
По другото направление  на операцията са проверени пет стриптийз  бара и 13 нощни клуба. Според МВР  са "установени общо 130 жени в нощните  заведения. От тях - 88 стриптийзьорки и танцьорки и 42 други жени." Задържани са пет жени, които според съобщението на МВР се занимават с проституция. В заведенията са открити и иззети наркотици.  Преди малко повече от година избухнаха взривове пред клубовете "Пантерите" и "Казабланка" в София. Десет дни по-късно мъж откри стрелба срещу клуб "Велвет". Името на Алексей Петров се свързва с този клуб.

Очаквайте подробности.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини