„Фермите на бъдещето“: Как се произвежда месо в лаборатории

Култивираното месо е водещо сред интересни нови начини да си набавяме качествени протеини, казват експерти

Хората отдавна отглеждат животни за храна. Но може ли хамбургерите да се правят от месо, създадено в лабораторни условия. Това ли е бъдещата ферма? Отговорите дава епизодът от поредицата „VOA Технологии“.

Кристъл Дилуърт, невролог с докторат от „Калтек“, Пасадина, Калифорния, разказва, че в лабораторията на университета отглеждат говежди клетки и биореактори. „Сай-Фай Фуудс“ е ферма на бъдещето, а д-р Каша Гора ще бъде пионерът фермер на бъдещето. Тя е съосновател на лабораторията и главен технолог. Каша разказва, че отглеждат клетки в колби в шейкър и после правят леки генни модификации.

В района на залива Сан Франциско има много такива лаборатории, които са оборудвани с иновативни технологии. Специалисти и инвеститори от Силициевата долина са впечатлени от този процес и от резултатите. В култивираните храни има много стартъпи, които се занимават с отглеждане на пиле и риба.

Иновацията също така оказва влияние и върху климатичните промени в положителна посока, тъй като е известно, че точно животновъдството влияе негативно на околната среда.

Д-р Гора разказва, че месото, което се произвежда, е много вкусно и вече е любим продукт на американците. Експертът добавя, че култивираното месо е водещо сред новите и интересни начини да си набавяме качествени протеини.

Д-р Гора добавя, че това производство е сложна наука, но по същество не се различава от производството на вино или бира. „Ако отглеждате мая, това е „ферментация“. Ако са клетки от бозайник, това е „култура“, но и тук храним клетки със захар и други важни нутриенти. В резултат на това те растат и се размножават, като изграждат продукти. Имаме пълна аналогия. Различен е видът организъм. Говедото е бозайник, докато дрождите са микроби“, посочва тя.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини