Microsoft обнови технологията за проверка на легалността на Windows 7

Microsoft преразгледа метода за проверка на легалността на Windows 7, като пусна ново средство на базата на проверка на сигнатури. То ще допълни традиционната активация с използване на лицензионен ключ. Подобно на сигнатурите, които се използват в антивирусния софтуер, новото средство за контрол ще търси клъстери от свързани промени в операционната система, които отговарят за пиратския взлом на нейния лиценз.

Независимо че Microsoft навремето усложни алгоритъма за генерация на ключове за Windows, хакерите лесно заобиколиха механизъма за проверка, като принудиха OS да смята, че тя е предварително инсталирано OEM копие. СегаWindows 7 ще проверява системните промени, включително записите в регистъра, подсистемата за лицензиране и данните на boot секторите. За целта корпорацията е изучила всички пиратски дистрибуции на Windows 7, за да си изясни кои участъци на OS следва да се наблюдават. Към момента в базата съществуват около 70 сигнатури.

В скоро време ще бъде пуснато съответното обновление за Windows 7 във версиите Ultimate, Enterprise, Professional и Home Premium. Притежателите на Windows 7 Starter и Basic няма за какво да се безпокоят, тъй като функционално ограничените версии рядко се появяват в пиратско изпълнение. Затова те няма да бъдат проверявани за легалност. Новата инициатива на Microsoft няма да засегне и корпоративните потребители.

Процесът на проверка е прозрачен – обновлението се сваля и инсталира в системата, след това се прави търсене на сигнатури.

В случай, че всичко е наред, инспекторът приключва работата си и „заспива“ за 90 дни, след които базата данни на сигнатурите се обновява и проверката се прави отново. Ако се открие, че копието на Windows 7 е пиратско, OS минава в неактивен режим – десктопът става черен (премахва се wallpaper-a) и се извежда предупредително съобщение. Функционалността на операционната система обаче не се нарушава.

 

От Microsoft подчертават, че това обновление не е принудително – то може и да не се инсталира.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини