Стотици жители и гости на Асеновград отбелязаха тържествено 3-ти март (снимки)

  Kметът на Асеновград д-р Христо Грудев се преклони пред делото и героизма на смелите воини – мъже и жени – жертвали живота си в името на България.

  Днес, страната ни отбелязва най-празничната дата в българския календар - 3-ти Март – Освобождението на България от османско иго.

  Българите празнуват 146 години свобода.

  Празничната програма в Асеновград започна с панихида в памет на загиналите за Освобождението, отслужена от асеновградски свещеници.

  Последва поднасяне на венци и цветя на гроба на прапорщик Вишняков, разположен в двора на храм „Св. Димитър“ в града.

  Възпоменателната церемония продължи с минута мълчание. Официални лица, Божии служители и граждани коленичиха и сведоха глави, за да почетат подвига на героите, загинали в името на Родината.

  Честването на Националния празник на България в Асеновград продължи с тържествени слова, издигане на българското знаме и впечатляващ концерт.

  Стотици жители и гости на града се бяха събрали на централния площад, за да отпразнуват заедно днешния празник.

  С въздействаща приветствена реч кметът на общината д-р Христо Грудев се обърна към своите съграждани.

  „Свободата изгря преди 146 години над поробената ни земя, напоена с кръвта на хиляди борци – жадувана и чакана. 3-ти март е ден на признателност към всички знайни и незнайни синове и дъщери на Майка България.

  На днешния ден отправяме взор високо нагоре, където се издига един героичен връх – „Шипка“.

  Нашите опълченци показаха на цял свят как българинът знае да мре за Отечеството си.

  Днес, 146 години по-късно, нека учим на българско достойнство децата, внуците и правнуците си, които са днешната и утрешната мечтана от апостолите независима и благоденстваща Свободна България.

  Честит празник на Свободата! Да живее България!“ – това са само част от трогателните думи, изречени от д-р Грудев от трибуната.

  В словото си кметът припомни, че никога не бива да забравяме миналото и героите си. Трябва да изразяваме своята признателност към всички знайни и незнайни воини, жертвали себе си, за да я има днес България. Да бъдем благодарни, да съхраняваме ценностите и да обещаем, че ще ги предаваме на поколенията след нас.

  Финалът на празненствата по повод 3-ти март в Асеновград бе поставен от празничен концерт, изпъстрен от патриотични и фолклорни изпълнения на местни и гостуващи състави.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини