Шестима са заподозрени за убийството на Красимир Каменов-Къро

Шестима души са заподозрени като участници в убийството на Красимир Каменов-Къро, съобщи „Медиапул“, позовавайки се на южноафриканското издание DailyMaverick. Каменов бе убит в предградие на столицата Кейптаун на 25 май 2023 г. заедно със съпругата си, бодигарда и домашната помощничка.


Местната полиция е разпространила снимки на двама от предполагаемите участници в убийството, търсейки повече информация за тях.


Посочва, че шестима заподозрени са били видяни да бягат от местопрестъплението с два автомобила - син „Хюндай“ и бял „Фолксваген Голф GTI“. По-късно под мост на местната магистрала N1 са били видени двама души с бял „Фолксваген Пасат“ и същия „Фолксваген Голф GTI“.

Смята се, че двамата могат да съдействат на полицията в разследването на убийството. Всеки, който разполага с информация за тях, е призован да се обади в местната полиция.

Според изданието българското посолство в Претория е информирало, че Каменов е живял в страната от 2008 г. На 6 април 2023 г. местните власти са били уведомени, че той е издирван от Интерпол с цел да бъде арестуван и екстрадиран.

През март същата година Каменов беше обявен от ръководството на прокуратурата като част от заговор срещу главния прокурор Иван Гешев. Като доказателство бяха огласени аудиозаписи на негови разговори с неизвестен произход, както и писма и бележки, в които той се споменава. Гешев обяви на пресконференция, че записаните разговори и писмата разкриват заговор за убийството му.

На 7 април прокуратурата съобщи, че е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители, второ дело срещу престъпна група за извършване на убийства и трето производство за данъчно престъпление. Освен това са наредени проверки на всички институции - ДАНС, данъчни, полицаи, КПКОНПИ, за да намерят доказателства срещу обвиняемите, сред които Каменов.

Каменов беше задочно обвинен от прокуратурата в убийство, заплаха за убийство и изнудване. Според Софийската градска прокуратура той е поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР. Държавното обвинение съобщи, че вероятното местонахождение на Къро е в Южна Африка, което се оказа точно така.

През април БНТ съобщи за данни на прокуратурата, че Каменов е поръчал общо осем убийства.

Най-известният бизнес на Каменов и съпругата му е участието им в „Слатина - Къра“ АД, което придоби зеленчуковата борса в столичния квартал Слатина. Каменов се споменава и покрай скандала със „златния гьол“ на ГКПП „Капитан Андреево“.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини