Доларът се изправи след 4 поредни седмици на обезценка

Обменният курс на щатския долар се покачва спрямо повечето световни валути в петък и се насочва към първия си седмичен ръст от средата на февруари, когато започна серията от четири поредни седмици на обезценяване на щатската валута.

Индексът DXY, изчисляван от борсата ICE, показващ стойността на щатския долар спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се повишава с 0.08%, а по-широкият индикатор WSJ Dollar, който проследява представянето на долара спрямо 16 валути, нарасна с 0.07%. От началото на март, обаче, DXY регистрира спад с 0.49%.

Обменният курс на щатския долар се покачва спрямо повечето световни валути в петък и се насочва към първия си седмичен ръст от средата на февруари, когато започна серията от четири порени седмици на обезценяване на щатската валута.

Индексът DXY, изчисляван от борсата ICE, показващ стойността на щатския долар спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се повишава с 0.08%, а по-широкият индикатор WSJ Dollar, който проследява представянето на долара спрямо 16 валути, нарасна с 0.07%. От началото на март, обаче, DXY регистрира спад с 0.49%.

Поскъпването на долара в петък до голяма степен се дължи на по-горещите от очакваното данни за производствената инфлацията в САЩ, които допълнително замъглиха перспективите за времето и мащаба на намаляването на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) тази година. В четвъртък данните показаха, че цените на производител в САЩ са се повишили повече от очакваното през февруари както на месечна, така и на годишна база. Производствените цени (PPI) в САЩ през февруари са скочили с 0.6% спрямо предходния месец. Това е максималния темп на увеличение от миналия август. Средно анализаторите прогнозираха увеличение от само 0.3%.

Това повишение последва данни по-рано през седмицата, които показаха, че потребителските цени в САЩ са по-високи от очакваното през миналия месец.

Затова и сега пазарите виждат около 60% шанс за намаляване на лихвите от Фед през юни, което е спад от 74% седмица по-рано.

Междувременно се очаква Фед да поддържа лихвите стабилни както през март, така и през май.Инвеститорите очакват срещата на Японската централна банка следващата седмица, тъй като въз основа на резултатите от него Централната банка може да реши да се откаже от политиката на отрицателни лихви на фона на нарастващите заплати в страната, високата инфлация и стабилната ситуация в икономиката, пише Trading Economics.

Еврото спадна с 0.05% до 1.0878 спрямо 1.0883 в края на предходната сесия. Европейската централна банка определи вчера следобед референтен курс на еврото от 1.0925 долара.

Доларът поскъпна с 0.13% до 148.52 йени спрямо 148.33 йени при затваряне в четвъртък. Японската национална валута достигна най-ниските си нива от седмица на фона на продължаващата несигурност относно паричната политика на Японската централна банка преди заседанието й следващата седмица.

Стойността на единната европейска валута се понижи спрямо японската с 0.06% - до 161.32 йени спрямо 161.42 йени в края на предходния ден.

Британският паунд се понижи с 0.09% до 1.2742 долара спрямо 1.2753 долара в края на предишната търговия. Обменният курс на еврото е 0,8540 паунда спрямо 0,8534 паунда предния ден.

Междувременно курсът на турската национална валута падна до рекордно ниското ниво от 33.53 лири за долар, тъй като годишната инфлация се ускори за четвърти пореден месец до 67% през февруари, най-високото ниво от ноември 2022 г. Финансовият министър очаква инфлацията да остане висока поради базовите ефекти и въздействието на забавените повишения на лихвените проценти, но прогнозира спад през следващата година. Междувременно продължават опасенията относно по-силното обезценяване на лирата след местните избори на 31 март, подобно на големия спад, наблюдаван през май миналата година след президентските и общите избори.

При силен долар традиционно стоковите валути остават под натиск. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, се понижават съответно с 0.32% до 0.6558 щатски долара за един "австралиец" и с 0.52% до 0.6097 американски долара за едно "киви".

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола - канадският долар и норвежката крона се обезценяват съответно с 0.10% до 1.3546 канадски долара за един американски и с 0.65% до 10.6104 крони за един американски долар.

На стоковата борса в Лондон (ICE Futures) търгуваният предимно в Европа суров петрол Brent поевтиня с 0.35% до 85.12 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) на стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) спадна с 0.34% до 80.98 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:00 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.

Източник: business.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини