Пеевски: Кабинет без ГЕРБ не може, ДПС няма да подкрепи втория мандат

"Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство". Това обяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски след пресконференцията на ГЕРБ на 24 март, на която Мария Габриел обяви неуспешен край на преговорите, отказа се от мандата и призова за избори.

"Необходими са бързи предсрочни избори, за да продължим да работим за хората и България с ясно евроатлантическо мнозинство и правителство", заяви Пеевски в позиция, разпространена от партията му.

"ДПС подкрепи до последно усилията да бъде сформиран кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС в рамките на това Народно събрание, в името на стабилността и сигурността на хората и страната. Участвахме в разговорите по споразумението там, където трябваше да бъдат договорени принципите за решенията, които се вземат с квалифицирано мнозинство. Текстовете бяха изработени съвместно от мен и Кирил Петков и получиха пълно съгласие от страна на ГЕРБ-СДС", каза съпредседателят на ДПС. И сподели, че днес е научил от изявлението на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, че "независимо от многото отстъпки в преговорите с ПП-ДБ, те са продължили с условията и претенциите, които са несъразмерни на тежестта им в парламента". Според Габриел ПП-ДБ са поискали смяна и в ръководството на Министерството на вътрешните работи. От "Продължаваме промяната - Демократична България" все още не са коментирали

За да продължим напред, страната се нуждае от максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори, след които България да има евроатлантическо мнозинство и правителство", каза Пеевски. Той благодари на тези, с които заедно за последните 9 месеца са направили най-важното - "да върнем властта в парламента, да направим промените в Конституцията, да утвърдим евроатлантическата позиция на България и да се включим активно в помощта за Украйна. Тези политики трябва да продължат и в следващия парламент, за да се довършат започнатите реформи на съдебната система и борбата с корупцията. И най-важното, да се сформира стабилно, ценностно евроатлантическо мнозинство, което ще работи за хората и европейска България", завърши позицията си Делян Пеевски.

 "Затова ние, от ДПС, заявяваме, че няма да подкрепим правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ. Подобно правителство е невъзможно без ГЕРБ-СДС, а опитите да се сформира някакво аритметично мнозинство, включващо антиевропейски партии и конкретно “Възраждане”, биха били абсолютно безпринципни", заяви Пеевски. "Ако президентът Румен Радев прецени и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем, защото не приемаме да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане”, с които сме идеологически и морално несъвместими", добави той.
 

Източник: actualno

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини