Възможно ли е изборите да не са 2 в 1, а отделени?

Изтича времето да се проведат предсрочни парламентарни избори заедно с европейските избори - 2 в 1. По-скоро изборите ще бъдат разделени. Това мнение изрази преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред БТВ.

Тя обясни, че още през миналата седмица е поддържала тезата, че първият мандат за съставяне на правителство е изчерпан, тъй като половината от кандидатите за министри се отказали.

По думите на доц. Киселова до вчера предизвикателствата пред президента Румен Радев бяха повече, защото ДПС бе по-скоро да има правителство, но след промяна в позицията на ГЕРБ, за президента ще е сравнително лесно от гледна точка на това да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

Според доц. Наталия Киселова президентът ще се опита да прехвърли в голяма част не само отговорността, но и инициативата как да изглежда едно бъдещо служебно правителство на самия парламент.

Доц. Киселова смята, че след изборите партиите трябва да започнат да говорят с по-премерен изказ.

Тази седмица може би най-сетне ще стане ясно дали двете коалиции, които участват в управлението ще се разберат. Въпросът ротация или избори остана отворен, макар че вчера следобед темата изглеждаше приключена - след като преговарящия екип на ГЕРБ обяви, че разговорите с партньорите от ПП-ДБ са стигнали до задънена улица и единственият изход са предсрочни избори.

 

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини