Тайната за успеха на филмите е в математиката

Учени от Корнелския университет установиха, че много съвременни касови филми следват математическа формула, която им гарантира, че ще грабнат вниманието на публиката, съобщи в. "Дейли мейл".

Така се оказва, че ключът към успеха на филма не е в изпълнителите, а в това редовно да се появяват кадри с определена дължина.

Учените са анализирали 150 касови холивудски филма от различни жанрове, излезли от 1935 г. до 2005 г.

Резултатите им показват, че много от по-новите филми съдържат кадри със сходна дължина, които се появяват на определени интервали през цялото време. Това съответства на резултатите от експеримент, направен през 90-те години на миналия век.

Той показа, че разделянето на информацията на ритмични повтарящи се мотиви улавя по-добре вниманието. Този трик помага да се грабне вниманието и на кинозрителя.

"Режисьорите все по-добре конструират кадрите, така че тяхната дължина да задължа вниманието ни - каза проф. Джеймс Кътинг. - Ритъмът на кадрите във филма е такъв, че да определя ритъма на вниманието и възприемането на информацията от зрителя".

Този ритъм е изявен и във филми преди 90-те години на миналия век. Това означава, че надали режисьорите го използват съзнателно. Те по-скоро копират стила на филмите, които вече са имали успех.

Два филма от сагата "Междузвездни войни" следват съвсем точно тази формула . Това са "Епизод III - Отмъщението на ситите" от 2005 г. и "Империята отвръща на удара" от 1980 г.

В групата още са "Хубава жена" и "Идеалната буря". Криминалните филми обаче рядко следват тази формула. Там вниманието задържат други трикове.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини