Външни сили се стремят да повлияят на американските избори

Има все по-голям брой чуждестранни актьори, включително недържавни, които се стремят да повлияят на изборите в САЩ като Русия, Китай и Иран са най-значимите. Това предупреди директорката на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс на вчерашното изслушване в Сената, предаде Ройтерс.


„Конкретно Русия остава най-активната външна заплаха на нашите избори"
директорката на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс

„Целите на руското правителство в такива операции за влияние обикновено включват подкопаване на доверието в демократични институции на САЩ, изостряне на социалнополитическите разделения в Съединените щати и спадаща западна подкрепа за Украйна“, каза още Хейнс.


Въпреки това усилията на правителството на САЩ за защита на изборите са се подобрили значително от президентските избори през 2016 г. и Хейнс вярва, че правителството никога не е било подготвено по-добре.
Комисиите на Конгреса започнаха да проучват данни за чуждестранна намеса, особено руска, за влияние върху американското обществено мнение. Разузнавателните агенции на САЩ стигнаха до извод, че кръгове около Кремъл са се опитвали да подкрепят републиканеца Доналд Тръмп да спечели Белия дом през 2016 г.

Москва отрече да е замесена.

Изслушването вчера беше първото открито изслушване на комисията по темата за изборния цикъл в САЩ през 2024 г.

Сенаторът демократ Марк Уорнър, председател на комисията, спомена не само Русия, Китай и Иран, но и Куба, Венецуела, ислямски паравоенни, „и множество чуждестранни хакери и киберпрестъпници“.


Уорнър изброи минали чуждестранни усилия за влияние върху изборите и общественото мнение, включително операции за тормоз срещу кандидати и имитации на американски организации, като руски фалшиви акаунти в социалните медии за Републиканската партия в Тенеси.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини