Направиха пелерина невидимка

Учени създадоха триизмерна "невидима пелерина", която може да скрие предмети, като отклонява светлинните лъчи, съобщи Ройтерс.

В бъдеще това може да позволи големи предмети да станат невидими. Засега обаче учените не са склонни да спекулират относно евентуалното приложение на "невидимата пелерина".

"Tези устройства служат по-скоро като база за сравнение, която показва какво може да постигне трансформационната оптика", заяви Толга Ергин от Технологичния институт в Карлсруе.

Трансформационната оптика използва клас материали, известни като метаматериали, които направляват и контролират светлината.

За да създадат "невидима пелерина", Ергин и колегите му използвали фотонни кристали, чиято структура напомня дървени стълбове.

"Пелерината" е съставена от специални лещи, които частично отклоняват светлинните лъчи. Това е ранна, но важна стъпка към истинска невидима пелерина.

Това е като покривка огледало, поясява Ергин. Ако скриете предмет под нея, ще се получи издутина. Поставихме покривката върху тази издутина и тя отклони светлината така, че деформациите изчезнаха. Човек остава с впечатлението, че е плоско.

"Научихме нови неща за принципа на действие на трансформационната оптика и направихме първата стъпка към създаване на триизмерни структури в тази област.

Това е много вълнуващо, защото човечеството винаги е искало да стане невидимо или да притежава невидима пелерина. Открихме и първото доказателство в подкрепа на твърдението, че технологията функционира", допълни той.

Ергин обаче е на мнение, че ще са нужни години, преди нещо с размерите на човек, автомобил или танк да може да изчезне с помощта на тази технология.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини