Ето как се можете да станете невидими и да изумите околните (видео)

Двама физици от Рочестърския университет са създали невидима стена, способна да скрие големи обекти, като например хора, автобуси и космически спътници.

Вместо използването на екзотични и сложни за производство материали, тази технология за невидимост се основава на обикновени огледала. И не е фантастична, нито скъпа – всеки може да си направи такава "невидимка" още днес, съобщава ExtremeTech.

Преди това обаче трябва да уточним, че устройството, създадено от физика Джон Хауъл и 14-годишния му син Бенджамин, е еднопосочно. То скрива само обекти, на които се гледа от конкретна фиксирана позиция, и ако се отклониш малко настрани, ясно можеш да видиш скрития предмет.

Но ако разстоянието до него е голямо, например, ако искате да скриете орбитален спътник или самолет разузнавач, то тясното полезрение ще позволи на устройството съвсем успешно да се справи със задачата си. То работи нелошо и на средни дистанции – на разстояние няколкостотин метра може напълно да скрие човек (или танк).

Невидимостта в този модел се постига благодарение на две точно настроени огледала. Както можете да видите на диаграмата, разположението на огледалата им позволява да отразяват светлината по такъв начин, че в очите ви попада светлината, идваща от пространството зад обекта. Постигнатата по такъв начин невидимост не е идеална, но имайки предвид доста взискателната природа на електромагнитното излъчване, ние вероятно никога и няма да успеем да постигнем идеална невидимост.

Техниката звучи невероятно позната – и не е чудно, тъй като именно този метод много години се ползва от илюзионистите, за да скриват хора и предмети. Но тя е привлекателна с това, че може да се мащабира до безкрайност, докато другите технологии за невидимост – основани например на метаматериали – днес оперират със сантиметрови мащаби.

Източник: http://www.petel.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини