В ”Пирогов” спасиха дете с 90% изгаряния

Лекарите в "Пирогов" спасиха живота на 8-годишния Васко, който бе с 90% изгаряния, слeд като бе ударен от ток от прерязан захранващ кабел в столичния квартал "Орландовци" в края на септември.
Вчера в Клиниката по изгаряния на болницата бе извършена последната успешна животоспасяваща операция на малкото момче, съобщиха от пресцентъра на "Пирогов".

Сега на детето му предстои рехабилитация и възстановяване, заяви доц. Дора Танчева, началник на отделение "Анестезиология" в клиниката по изгаряния и пластична хирургия.

Това е първият случай, в който специалистите от екипа на проф. Огнян Хаджийски успяха да спасят живота на пациент с над 80% поражения. По европейските и световни стандарти при тежките термични травми смъртността е 17%, докато в секцията на „Пирогов” за 10-те месеца на тази година смъртността е само 5%.

Заедно с Васко при инцидента пострада и 17-годишен младеж, който бе с 40 процента изгаряния.

На 21 септември следобяд малкото момче отивало да налее вода до жп линията на гара Биримирци, край кръстовището на улиците "Мара Бунева" и "Одеса". Според очевидци захранваща влакове жица с напрежение 25 000 волта е паднала върху 8-годишното дете. На помощ му се притекъл 17-годишния младеж, но също бил поразен от високото напрежение. Жиците са висели от мрежата заради поредното посегателство върху мрежата. На мястото са намерени дори уреди, с които е изрязан кабелът.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини