Асеновград хвърля 1300 лева в река Чая всеки ден

Всеки ден във водите на река Чая Асеновград позволява да се изхвърлят 1300 лева, алармира на публичното обсъждане на инвестиционната програма шефът на ВиК- район Асеновград, инж. Пламен Мегленчев. Става дума за планинска вода от местността “Баджов вир” на два километра над Бачково, но тя не се използва.
Ако тази вода бъде впрегната в градската водоснабдителна мрежа, ще се реши окончателно проблемът с критичното водоподаване на високите станимашки квартали и ще се изключат поне две помпи от района на Катуница, допълни още той.
Всички знаем, че един ден тези помпи следва да се изключат, защото пресъхват, а и има влияние през подпочвените води, допълват общинари. Вярно е, преди поне две години сме регистрирали дебита от този район и той е много добър, но инвестицията следва да е изключително за сметка на ВиК, коментира вчера на брифинг ресорният вицекмет инж. Стоян Димитров.
На публичното обсъждане, пак по повод на водния проблем на Асеновград, се огласи още по-амбициозен проект- общината да изгради собствен язовир между Асеновград и Бачково, в който да събира водите на Луковишка река, заяви инж. Владимир Захманов. Тази година общината кандидатства пред Европейската комисия за пълно финансиране на воден цикъл за 110 млн. лева, заради което търси заем от пет милиона евро.

Източник: marica

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини