Голи белгийци протестират срещу политическата криза

Сн.: www.whatsonsanya.com

Около 50 души се съблякоха по бельо по време на протестна акция в Гент, Белгия. Вълна от недоволство залива страната. То е предизвикано от продължаващата вече 250 дни неспособност на политиците  да сформират правителство.

Участниците в протеста се строили, така че да изпишат с телата си думата единство, съобщават световните агенции.

Друга акция в подкрепа на единството в страната се е състояла и във френскиговорящия град Лувен-ла-Ньов (Louvain-la-Neuve). Около хиляда са участвали в нея, без да се събличат те изписали с телата си Een-Un, един-един на фламандски и френски.

Безвластието в Белгия продължава рекордно дълго. В петък, 18 февруари, белгийските политици надминаха досегашния рекорд на Ирак, който изкара без правителство 249 дни.

Във видеоматериала от Гент, предоставен от Associated Press, след протестното разсъбличане, двама иракчани предават на белгийците импровизирована купа в знак на това, че първенството за най-проточило се сформиране на кабинет отива в Белгия.

Парламентарните избори в Белгия бяха на 13 юни 2010 год. В тях победата бе спечелена от Нов фламандски алианц (NVA), която е за разделението на френскоговорящата и фламандскоговорящата части на кралството. До момента не е постигнато съгласие заа сформирането на правителство. Фламандскоговорящата част от Белгия е по-богата от френснкоговорящата и се стреми към автономия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини