Джедаизмът е новата религия в Чехия

Последователите на джедаите в Чехия събират подписи за регистрация като нова църква. За целта са необходими минимум 300 подписа, които трябва да бъдат представени в чешкото Министерство на културата.

Движението е подкрепено от над 14 хиляди души в социалната мрежа "Фейсбук". Очаква се повечето от тях да запишат джедаизма като своя вяра при предстоящото в края на март преброяване на населението.

Последователите на джедаизма са предимно мъже на възраст мужду 19 и 25 години. Подобно на героите на Джордж Лукас от филма "Междузвездни войни”, те имат и свой кодекс. Те трябва да работят за развитието си, да се учат и да правят само добро.

Новата вяра проповядва ненасилие и недискриминация. Няма да има храмове и религиозни ритуали.

Над 14 хиляди души са подкрепили идеята джедаите да запишат своята вяра в предстоящото в края на март преброяване на населението.

Чешкият статистически институт, подобно на Велокобритания и Нова Зеландия, има готовност да преброи и вярващите в "Силата".

Дали новата религия е форма на протест или наистина ще се бори за регистрация тепърва ще стане ясно. Намеренията към този момент изглеждат сериозни.

След представянето на необходимите 300 подписа, новата църква ще трябва да изложи своето учение, характеристики и други данни, след което Министерството на културата ще вземе решение.

В Чешката република официално регистрирани са 32 църкви и религиозни движения. 11 са успешно преминалите през процедурата за последните десет години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини