Общинари се учат от Виена на административно обслужване

Група висши общинари днес си тръгва обратно от едноседмична командировка във Виена.

Десетчленната делегация от завеждащи общински дирекции, водена от заместник кмета инж. Стоян Димитров, бе на обмяна на опит в австрийската столица по линия на проект за техническо обновление на административните услуги в община Асеновград. 

За целите на този проект наскоро хазната отпусна временен заем от сто хиляди лева. Как европейците конструират електронните си услуги за данъкоплатците на ниво общини и до колко е възможно в Асеновград да се обслужват по този ред граждани, се интересува групата.

Нашенци били искрено впечатлени как в Австрия всяко новородено лице получава уникална електронна карта и с нея може безотказно и без грешка да получава цял живот електронни услуги.  Няколко подобни проекта и инсталиране на нови софтуери въведе общината, но продължава да има много бюрократизъм даже и при получаване на удостоверения за наследници, оплакват се асеновградчани. Като показателен се сочи случаят от преди дни, когато асеновградчанка бе принудена три дни да обикаля няколко кметства на села, за да получи удостоверение за наследници на починалия си баща.

Иначе асеновградските общинари с удоволствие са се възползвали от свободните часове на воайяжа си във Виена- посещавали музеи и галери, щедър шопинг и, разбира се, спектакъл на Виенската опера. 

Г. Христова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини