Добър начин да почетеш Първи май: Над петдесет ентусиасти почистиха запуснатия Бачковски метох

Докато някои предпочитаха да оригиналничат дали е празник на труда Първи май и кой как го празнува, над петдесет ентусиазирани асеновградчани избраха добър начин да отбележат този ден. Те се събраха още преди обяд, снабдени с кой каквото е сметнал за необходимо и се отправиха към зоната на Бачковския метох. Мястото е срамно зарязано от десетилетия, но по-страшното е, че тъне в мръсотия, боклуци и саморазруха пред очите на преминаващи туристи на път за Асенова крепост и пътеките към Бачковския манастир. Акцията продължи няколко часа и се оказа повече от успешна: изнесоха се десетки чували отпадъци, освежиха се местата за отдих, премахнаха се опасни падащи парчета и отломки.

  Ударната акция е поредната част от обществената инициатива да се възстанови емблематичното място. Петиция по този проблем вече няколко дни се набира през интернет и след приключването й  на централния площад в Асеновград, ще бъде изпратена като прошение до Светия синод.

   Община Асеновград имаше преди години ангажимент да се грижи за т.нар. стартова площадка за туризъм край Метоха, след като мястото бе избрано по проекта „Родопската Света гора” за такава цел. Грижите обаче траеха не повече от година –две, пейките се изпочупиха, прекрати се осветлението, никой повече тук не безспокои плевелите и крадците от останките на Метоха.

Елена Христова

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини