Асеновград отбеляза тържествено летния "Св. Атанасий"

Днес (02.05.2011) се почита летният "Св. Атанасий". Млади и стари заедно отбелязват празника на едноименния параклис, малко по- надолу от Асеновата крепост, край Асеновград.На това място всяка година пристигат стотици хора.
   Домакинът Иван Николаев и приятелите му с много труд, упоритост и на добра воля успяват да превърнат мястото около параклиса в приказен кът. "Питат ме защо го правя, след като не получавам нищо в замяна! Отговарям, че всичко ми се връща чрез добрините, които ми се случват. Възмездието за мен е това- да виждам как хората идват тук, за да отдъхнат от ежедневието и да се насладят на уютното местенце. А кой с каквото може помага- финансови средства, материали..."- споделя Иван. Домакинът ни разказва още, че и зимата, и лятото на този празник идват хора, не само от Асеновград, за да посетят "Св. Атанасий". Пристигат много от Пловдив и дори чак от Хасково. И тази година има служба за здраве в параклисчето. След това се освещава храна и се раздава на гостите. "Това не е помен."- казва Иван- "Пее се за здраве, всичко е изключително тържествено, а хората, които желаят да получат от осветения курбан, са толкова много, че се е случвало да правят опашка от четири колони!". На днешния празник домакините приготвят три казана: един- с боб и други два- с овнешко и пилешко месо. Подготовката започва още от предния следобед. Това говори колко много християни пристигат на "Св. Атанасий".
   А Иван и съмишлениците му продължават да обновяват мястото край това райско кътчета на Асеновград, за да може и без повод асеновградчани да го посещават и с гордост да разказват на всички хора по света къде живеят.


Наси Маркова

Домакинът Иван и приятели
Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини