5 съвета за предотвратяване на измами при групово пазаруване в Интернет

Актуално и бързоразвиващо се явление в Интернет са сайтовете за групово пазаруване, които предлагат големи отстъпки от разнообразни продукти и услуги. Он-лайн пазаруването в България тепърва се развива и потребители, и търговци, се учат заедно как точно се прави добър бизнес в тази област. За да се избегнат неприятни изненади, нежелани разправии по време на почивка или дори измами за големи суми, ето 5 съвета

какво трябва да имат предвид потребителите на сайтове за групово пазаруване:

1. Проверявайте офертите преди да ги закупите

Едно от предимствата на пазаруването по Интернет е бързият достъп до всякаква информация. Когато си харесате оферта от някой сайт, първо пуснете  търсене по ключови думи, за да намерите подобни услуги или продукти и отзиви на потребители. Следете форуми, блогове и сайтове – информация има в изобилие. Не се доверявайте само на едно прочетено мнение, било то позитивно или негативно, а потърсете още източници, за да сравните отзивите. Едва когато се убедите, че офертата Ви допада, преминете към покупка.

Имайте предвид, че закупуването на ваучер от сайт за групово пазаруване има силата на волеизявление – Вие се съгласявате и приемате условията на сайта и на офертата и трябва да имате валидна причина за връщане на покупката.

2. Процентите са чудесни, но четете и дребния шрифт

Проверявайте актуалните цени на търговеца и процента отстъпка, който получавате чрез сайта. Идеята на груповото пазаруване е, че търговецът намалява разходите си поради големия брой клиенти, които получава чрез сайта, и затова той има възможност да им даде тази отстъпка. Ако цената след отстъпката съвпада с редовната цена на същия търговец другаде, по-добре не се обвързвайте.

Обикновено промоционалните оферти подлежат на допълнителни условия (напр. времеви интервал, в който да се ползват, фиксирани менюта или пакети, невъзможност за замяна и т.н.) Тези детайли следва да са коректно указани в офертата и на ваучера, който получавате при закупуване.

3. Не позволявайте цифрите да Ви подвеждат

Големите бройки продадени ваучери Ви стимулират инстинктивно да се присъедините към групата на клиентите, които ще получат голямата отстъпка. Задръжте импулса за момент и помислете за капацитета на заведението/салона/хотела/яхтата или каквато друга услуга се предлага – дали е реалистично да бъдат обслужени толкова много клиенти в рамките на договорения срок, и те да бъдат обслужени качествено.

В допълнение, някои сайтове искат да се възползват от този психологически ефект и технически увеличават бройките, без това задължително да показва реалния брой клиенти, които са закупили офертата. 

4. Питайте, питайте, питайте

Ако нещо по офертата не Ви е ясно или имате нужда от повече информация, не се колебайте да я потърсите и дори изискате. Добрите практики на сайтовете за групово пазаруване включват служителите им да са информирани за детайлите по всяка сделка и да отговарят на потребителските въпроси, дори да Ви „преведат” стъпка по стъпка през целия процес на закупуване на сделката.

Ако Ви интересува конкретика по самата услуга или продукт, е препоръчително да потърсите търговеца – все пак той би трябвало да познава най-добре това, което предлага. Не закупувайте оферти, в които няма посочен контакт с търговеца, тъй като сайтовете са само рекламна платформа и не носят отговорност за предоставянето на услугите или продуктите.

5. Знайте правата си

Ако смятате, че не са спазени условията по офертата или не сте получили това, за което сте платили, не бързайте да пиете студената вода. Повечето проблеми в съвременния бизнес, особено в сферата на услугите, могат да се решат чрез няколко телефонни разговора и и-мейл съобщения.

Ако търговецът и сайтът за групово пазаруване са несговорчиви и без аргументи отказват да решат казуса Ви, можете да се обърнете към потребителски организации и сдружения, както и да подадете жалба в Комисията за защита на потребителя (http://kzp.bg)

Милослава Савова
Маркетинг и PR мениджър

www.zadrujno.bg

Първият сайт за групово пазаруване в България

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини