Лявата и дясната половина на мозъка: коя ви управлява?

Може би смятате, че всичко при вас е ясно – обичате математиката и природните науки, така че сте по-скоро “ляво”-функционираща; или обичате изкуството и музиката и мислите, че дясната ви половина е по-развита.

Който и от двата варианта да е приложим при вас, със сигурност има аспекти на личността ви, които не вземате предвид в диагностиката ляво-дясно. Да се определи дали някой мисли повече с лявата или дясната половина на мозъка не винаги е толкова просто, а повечето хора са смесица от двата типа.

Между впрочем е ясно, че превъзходството на лявата или дясната половина влияе върху начина, по който възприемаме информацията и дори върху това, как се отнасяме към другите. Да узнаете къде попадате в мозъчния “спектър” е не само забавно, но може да ви помогне да разберете как използвате информацията и как да използвате по-добре другата, “пренебрегнатата” половина на мозъка си.

Линейно и холистично мислене

Една от най-големите разлики между дясната и лявата половина на мозъка е начина, по който обработват информацията. Ако при вас доминира лявата половина, вие възприемате информацията линеарно. Когато мозъкът ви получи някаква информация, той първо подрежда частите й логично, навързва ги и след това стига до цялото. Когато например разказвате някаква история, вие се съсредоточавате върху детайлите – до такава степен, че накрая може да забравите за какво става дума всъщност. Ако имате да изпълнявате някакъв проект, вие първо ще разграничите отделните задачи, преди да започнете работа. Изводът? Защо правите нещо обикновено не е толкова важно като това как го правите.

Ако ли пък при вас доминира дясната половина, вие първо виждате голямата картина. Това не означава, че не обръщате внимание на детайлите, а че се нуждаете от цялото, преди да пристъпите към частите. Да планирате детайли, преди да започнете изпълнението на някаква задача, би ви затруднило – вие по-скоро ще отделите отделните части, след като приключите даден проект. Когато започнете някакъв проект, за вас е от изключителна важност да знаете защо го правите – краят е по-важен от средствата.

Последователно и хаотично мислене

Ляво-мислещите обичат реда и обработват имформацията не само линеарно, но и в последователност. Ако вие обичате да правите списъци със задачи и да ги отмятате, след като сте ги изпълнили, тогава при вас доминира лявата част на мозъка. Вие по-скоро се фокусирате върху една задача, докато я свършите и тогава започвате следващата. Задачи и дейности, които са подредени, за вас са лесни и приятни, а в училище сте се справяли добре с математиката и правописа. Дори когато четете списание за развлечение, вие започвате от началото и продължавате последователно до края. Когато пътувате, планът е направен предварително и не оставяте много възможности за изненади и спонтанни преживявания. Същевременно, вие трудно бихте се загубила, защото умеете да разпознавате и следвате посоките с лекота. И, разбира се, когато доминира лявото полукълбо, хората обикновено са по-подредени.

Ако обаче при вас доминира дясното полукълбо, животът ви не е толкова подреден, но пък разнообразието внася вълнение в живота ви. Вие вземате решения в последния момент и сте по природа мултифункционална личност, която може да извършва едновременно няколко задачи – характеристика, която много се търси в наши дни. Вие обикновено работите няколко проекта наведнъж, като вероятно не подреждате нещата по важност. Въпреки че цялото ви същество ще се възпротиви на списъци и срокове, може би е добре да се понасилите – това наистина ще ви улесни и ще повиши ефективността ви. Специалисти препоръчват да използвате цветове, когато правите списък – цветът ще направи списъка ви със задачи по-приятен, защото, като дясно-ориентирани, вие имате силно усещане за цветовете. При заниманията в свободно време – например четене на списание, за разлика от последователните “леви”, вие ще отидете директно на материалите, които ви интересуват и ще прескочите останалите.

Символично и конкретно мислене

Ляво и дясно-мислещите се различават и по начина, по който заучават нова информация. Тези, при които доминира лявото полукълбо, работят добре със символи, което допринася за репутацията им на математици и хора, които помнят формули. Срещали ли сте човек с необичайната способност да помни имена и дати? Това е квинтесенциална функция на лявото полукълбо! Вашата идея за забавление е да решавате судоку и логически задачи? Това разбиране може и да не се споделя от доминирания от дясното ваш партньор.

Десните, от своя страна, предпочитат конкретни идеи и учат визуално. Математическите формули им звучат като китайски език, докато не им се представят илюстративно по някакъв начин. Артистичните изяви със сигурност са им по-приятни, защото те включват създаването на нещо конкретно, като например рисунка или скулптура. И за разлика от левите, вие по-лесно запомняте физиономии, отколкото имена.

Логическо и интуитивно мислене

Това е сериозен аспект, когато става въпрос за разделение между ляв и десен мозък. Лявата половина решава проблемите според логиката, обработвайки информацията линеарно и последователно, за да достигне до логични заключения. Вие разчитате най-вече именно на логиката, когато вземате решение и независимо какво показват фактите, вие ще постъпите според смисъла, който намирате. Когато купуват нещо, левите внимателно ще проучат нещата и ще заложат на фактите и статистиката за даден продукт.

Десните пък често биха заложили на емоциите при вземане на важни решения или най-малкото ще им отдадат същото значение. Интуицията често играе голяма роля в процеса на мислене, но начина, по който се стига до някакво решение, не е ясен. Интересен факт е, че писането включва както функциите на лявото, така и тези на дясното полукълбо. Докато правописът и граматиката попадат под юрисдикцията на лявата половина, дясната страна е отговорна за връзката и смисъла в текста.

Вербално и невербално мислене

Повечето ляво-мислещи се изразяват лесно както вербално, чрез устната реч, така и писмено, докато дясно-мислещите може да имат затруднения да се изразят, ако нямат визуални стимули.

Ако например помолите ляв да ви упъти, той обикновено ще бъде много точен и специфичен, докато десният ще използва на първо място визуални знаци, за да ви укаже посоката. По сходен начин, тези, при които доминира дясното полукълбо, ще се затруднят да слушат и запомнят указания, ако не си ги нарисуват, т.е. – визуализират.

Ако този материал е потвърдил, че вие сте доминирана от лявото или дясното полукълбо, знайте, че винаги може да промените нещата. Да знаете силните и слабите си характеристики може само да ви помогне. Трябва да подчертаем също, че повечето хора не са нито категорично леви или десни в начина на функциониране на мозъка, а притежават и от двете характеристики. Може да срещнете разхвърлян математик, както и човек на изкуството, педантично подреден. Целта е да се научите да използвате по-добре възможностите на всяка от двете половини, за да постигате повече успехи и радост в живота си.

четете още в
ТЯ

Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини