Почитаме Кръстовден

 

Празникът Въздвижение - Кръстовден, е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква - чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през 17 век.
След страданията и разпятието Христови кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.

На този ден църквата извършва поклонение пред Светия честен Кръст Господен. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът.

Както всяка година и сега в местността Кръстова гора се събраха хиляди миряни. Хората вървят километри пеша нагоре, за да стигнат до манастира.

Пловдивският митрополит Николай отслужи вечерня в манастира "Света Троица". Нощната служба, оглавявана от владиката, започна в 24 часа и продължи до малките сутрешни часове. Службата бе на открито, на поляната, тъй като църквата не може да събере всички желаещи.

Народът нарича празника Кръстовден не само заради "честния кръст", а защото денят "се кръстосва с вечерта" - настъпва равноденствие, жените кръстосват (загърлят) цветята в градината, а мъжете си пазят кръста поради застудяването.
Според фолклорните представи от Кръстовден слънцето "тръгва назад" - вече е есен. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.
На този ден се честват лечителите, които лекуват "пресекнал се кръст", наместват изкълчени и навехнати крайници и "оправят счупени кокали". Често по асоциативен път възниква поверието, че говеенето на празника се спазва против болки в кръста.
По традиция на Кръстовден се спазва строг пост в чест на Кръста Господен. Обредна трапеза: зелник с праз лук, печена тиква.

Именници: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.


Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини