Затвор за Ашим Асан и сина му заради побоя пред Джумая джамия

Пловдивският районен съд осъди по реда на бързото производство Ашим Асан, Фаик Хюсенов, Юксел Ахмедов, Юсеин Асанов, Ремзи Ахмедов, Смаил Мехмедов и Юсеин Ахмедов. Седмината бяха признати за виновни за хулиганство, причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди и възпрепятстване на религиозните свободи на гражданите.

Хюсеинов, Ахмедов, Асанов и Аймедов са признати за виновни и за причиняване на леки телесни повреди.
Наказанието на Ашим Асан е 2 г. затвор при първоначален общ режим. Фаик Хюсеинов получи 2 г. и 6 м. при първоначален строг режим. Наложената на Смаил Мехмедов присъда е 1 г. затвор при първоначален строг режим.
Една година условно с 3 г. изпитателен срок получиха Юксел Ахмедов, Юсеин Асанов, Юсеин Ахмедов и Ремзи Аймедов.

Фаик Хюсеинов и Смаил Мехмедов ще трябва да изтърпят реално и отделно от горните присъди и предишни наказания, при които присъдите им са били условни, тъй като настоящото деяние е извършено в рамките на изпитателния срок. Съответно присъдите са от 10 месеца за Хюсеинов и 4 месеца за Мехмедов при първоначален строг режим.
 
На 11 септември около 18.30 ч. кърджалиецът Осман Хилми и сподвижниците му Селим Мехмед, Ерсин Ахмед, Екрем Ходжев, Бейтула Юсуфов, Айри Мурад, Христо Димитров и Алпер Мустафа решили да отидат за следобедна молитва до Джумая Джамия в Пловдив. Хилми и Мехмед влязли в джамията и седнали да изчакат другите, които били отишли да се измият за молитва. В това време чули викове и видели Христо Димитров, който тичал по стълбите на джамията и се държал за лицето и очите, като обяснил, че е бил напръскан със спрей. На стълбите на джамията били подсъдимите Ашим Асанов, Фаик Хюсеинов, Юксел Ахмедов, Юсеин Асанов и Ремзи Фаик. Хюсеинов държал в ръцете си тояга, с която нанасял удари на Айри Мурад. Останалите също му нанасяли удари, а Ашим Асанов давал нареждания кой да бъде бит. 
Селим Мехмед и Осман Хилми били нападнати от Фаик Хюсеинов, Юксел Ахмедов, Юсеин Асанов и Ремзи Ахмедов. Те започнали да им нанасят удари, а Хилми бил напръскан със спрей, съдържащ активно вещество CS газ, от Фаик Хюсеинов.
Селим Мехмед успял да избяга, макар и бос, тъй като си бил събул обувките на влизане в джамията. По-късно обувките му били намерени изхвърлени в кош за боклук в близост до храма. Останалите потърпевши също успели да избягат.

Свидетели на всичко станали граждани, минаващи покрай Джумая джамия. Единият от тях - Димитър Чаушев, заснел случващото се с мобилния си телефон.

На място били повикани служители на ІV полицейско управление. При пристигането им на място обаче саморазправата вече ила приключила.

Присъдата беше постановена на 15 септември в 20 ч. след продъжително съдебно заседание. Делото се разгледа по реда на съкратеното производство, при което подсъдимите признават обстоятелствата по обвинението и наложеното наказание се редуцира.
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок от днес пред Окръжния съд.  

Задържани под стража остават Ашим Асан, Фаик Хюсеинов и Смаил Мехмедов.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини