Как да гласуваме на Избори`2011

На 23 октомври всички ние - българските избиратели, ще гласуваме едновременно за президент и вицепрезидент, за кметове на общини и села и за общински съветници.

Гласуването започва в 6 ч. и продължава да 19 ч. Законът позволява времето за подаване на гласове да бъде удължено, ако в края на изборния ден пред някой секция има опашка от желаещи да пуснат бюлетини.

Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18г. към изборния ден включително, с изключение на поставените под запрещение и на изтърпяващите наказанието лишаване от свобода. В местните избори могат да гласуват само граждани, които имат постоянна и настояща адресна регистрация на територията на България. За държавен глава могат да пускат бюлетини и българите, които живеят временно или постоянно зад граница.

Избирателни списъци се съставят от общинските администрации поотделно за всяка избирателна секция. В тях се вписват имената на избирателя по азбучен ред и постоянният адрес. Графите за вписване на ЕГН и на вида и номера на документа за самоличност трябва да останат празни, защото това са лични данни. Списъци се съставят и в лечебни и здравни заведения, почивни домове, домове за стари хора и т.н.

Бюлетините и за двата вида избори тази година са интегрални. Избирателят отбелязва избора си задължително със знака Х и със син химикал. Знакът не трябва да излиза от рамките на квадратчето, нито трябва да наподобява знакът плюс. В такъв случай бюлетината ще се отчете като недействителна.

В областните градове гражданите ще гласуват с три отделни бюлетини - за президент и вицепрезидент, за кмет на общината и за общински съветници. В по-малките населени места с над 350 жители, ще гласуват и с четвърта бюлетина - за кмет на селото.

От представител на секционната избирателна комисия избирателят получава подписани пред него бюлетини за съответния вид избори и в тъмната стаичка отбелязва вота си. След това трябва да сгъне бюлетината така, че изборът му да не се вижда и да я предаде на член на секционната комисия за още един печат на гърба.

Бюлетините за президент се пускат в една урна, а тези за кмет и общински съветници - във втора.

Избирателите се вписват в списъците за гласуване според постоянния си адрес. Законът обаче предвижда възможности, при определени условия, човек да може да пусне бюлетина и на друго място. За улеснение, всеки може да провери със SMS къде са секциите, в които трябва да гласува за президентската двойка и за местната власт. Съобщението се изпраща на номер 14726 - единен и за трите мобилни оператора. Цената e 25 ст. без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща два SMS-а с номера и адреса на избирателната секция за изборите за президент и за изборите за местна власт.


За президент студентите - редовно обучение, и пълнолетните ученици могат да гласуват в секция по избор в населеното място, в което учат. Нужна им е ученическа карта или заверена студентска книжка плюс документ за самоличност. На място в избирателната секция те попълват декларация, че няма да гласуват и на друго място и носят наказателна отговорност, ако нарушат забраната.

За местните избори учащите гласуват по постоянния си адрес. Законът обаче позволява, ако имат настоящ адрес в друг град (там, където учат), да поискат да бъдат регистрирани за гласуване по него. Това става със заявление до общината по настоящ адрес, което трябваше да бъде подадено не по-късно от 8 октомври.

Предизборната кампания продължава до 21 октомври. На 22 октомври агитацията е забранена, тъй като е ден за размисъл.

В деня на изборите - докато ЦИК не обяви края на гласуването, е забранена агитацията, както и огласяването на социологически прогнози за резултатите.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини