Бойко Борисов удари първа копка под взора на Христо Стоичков

Министър-председателят Бойко Борисов направи в Асеновград символичната първа копка на сграда от проект "Предоставяне на интегрирани социални услуги и услуги, свързани с грижи за деца от 0 до 3 години и от 3 до 7 години". Обектът е част от мащабен проект за социално включване на МТСП, който се финансира със средтва от Международната банка за възстановяване и развитие. Премиерът бе придружаван от министрите на финансите Симеон Дянков и на транспорта Ивайло Московски, както и от футболната легенда Христо Стоичков. По традиция бутилката с шампонско Бойко Боринсов подари на строителите с пожеланието обектът да бъде завършен до края на пролетта. На асеновградчани премиерът пожела сградата много бързо да се напълни с деца, а за тези, които не стигнат кметът да направи нова.

Проектът е на обща стойност 1 300 000 лева, от които 1 200 000 лева са от МБВР, а 100 000 лева са осигурени от бюджета на общината. Като цяло финансирането е разделено на две – 600 000 лева за строително-ремонтни работи и останалите за социалната услуга. Основните услуги на центъра са насочени към формиране и развитие на родителски умения, интеграция на децата в детските градини, подобряване на училищната готовност, групова и индивидуална работа с децата и техните семейства. Проектът предвижда и обучение на персонала, за което ще се разкрият и 41 нови работни места.

Капацитетът на детското заведение е за 140 деца на семейства от Асеновград. 10 на сто от местата ще бъдат за деца от уязвими етнически групи; деца, чиито родители са безработни или получават социални помощи; деца без личен лекар, джипито не е педиатър или не са здравно осигурени. В този процент за работа в центъра ще се приемат и деца, които не посещават детски градини и такива, за които родителите им не полагат достатъчно грижи; деца с увреждания и здравословни проблеми.

Дейностите по проекта ще се извършват в новосъздадения Общностен център за деца и семейства, като общината се ангажира да ги поддържа и запази за срок не по-малък от 10 години.

К.Нешева

 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини